Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τουρκία: Απελευθερώθηκε δημοσιογράφος που κατηγορούνταν για το πραξικόπημα


Ο έγκυρος τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, απελευθερώθηκε σήμερα το πρωί, ενώ...
ο αδελφός του, ο Μεχμέτ, ένας πανεπιστημιακός, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Έπειτα από μαραθώνια ακροαματική συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες και ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Taraf Αχμέτ Αλτάν αποφυλακίσθηκε υπό όρους και απαγορεύθηκε η έξοδός του από τη χώρα.

Ωστόσο ο αδελφός του, ο Μεχμέτ Αλτάν, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον Αχμέτ, εξακολουθεί να κρατείται με την κατηγορία ότι "ζήτησε ανοικτά την πραγματοποίηση πραξικοπήματος". Κατηγορείται επίσης ότι είναι "μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης", σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορούνται οι δύο αδελφοί ανάγονται στις 14 Ιουλίου, την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.


Είχαν τότε διατυπώσει την υπόθεση ότι οργανώνεται πραξικόπημα, χωρίς περισσότερα σχόλια, στο τηλεοπτικό κανάλι Τζαν Ερζιντζάν (που θεωρήθηκε πως υποστηρίζει τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και έκλεισε), στη διάρκεια μιας εκπομπής, η παρουσιάστρια της οποίας Ναζλί Ιλιτσάκ έχει επίσης φυλακιστεί από τα τέλη Ιουλίου.

Η τουρκική δικαιοσύνη τους προσάπτει ότι διατύπωσαν "υποσυνείδητα μηνύματα" και κατηγορεί τον πανεπιστημιακό ότι επιχείρησε "να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας", σύμφωνα με το Ανατολή.

Στη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Αχμέτ Αλτάν αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και διαβεβαίωσε ότι "πέρασε τη ζωή του πολεμώντας εναντίον των πραξικοπημάτων", σύμφωνα με το Ανατολή.





Ο Αχμέτ Αλτάν, φυσιογνωμία της τουρκικής δημοσιογραφίας, εργάσθηκε επί χρόνια στις εφημερίδες Hurriyet και Milliyet πριν ιδρύσει το 2007 την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, της οποίας διετέλεσε διευθυντής μέχρι την παραίτησή του το 2012.

Η ανακοίνωση της σύλληψης των δύο αδελφών είχε συγκινήσει πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πανεπιστημαικούς, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ αίτημα για την απελευθέρωσή τους συγκεντρώνοντας σχεδόν 300 συγγραφείς.

Ο νομπελίστας της Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ είχε καταγγείλει τη σύλληψη αυτή και είχε διατυπώσει με έντονο τρόπο την εκτίμηση ότι η Τουρκία βαδίζει "προς ένα καθεστώς τρόμου" όπου "η ελευθερία του Τύπου δεν υφίσταται πλέον"

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs