Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας: Οι κανόνες της Ε.Ε. δεν είναι οι Δέκα Εντολές - Χρειαζόμαστε νέο όραμα


Για μικρό και δειλό βήμα της Ευρώπης προς μια νέα ατζέντα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του προς...
τα ΜΜΕ μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πλέον όλο και περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Ένωση βρίσκεται σε κρίση, -«υπαρξιακή», τη χαρακτήρισε»- και ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέο όραμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ακόμα υπάρχουν διαφορές ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, ωστόσο, χαιρέτησε την ομιλία Γιουνκέρ στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έβαλε ξανά στην ατζέντα κοινωνικούς στόχους, όπως η ανεργία και η κοινωνική συνοχή, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν ξεχασμένοι από την Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την Ε.Ε. διότι είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει, να αυξάνουν οι ανισότητες εντός των χωρών, αλλά και μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, καθώς και η εργασία τους να γίνεται επισφαλής. Υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο και άσκησε κριτική σε όσους εμμένουν στους κανόνες -κάνοντας έμμεση αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, καθώς σημείωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. δεν είναι οι Δέκα Εντολές, γραμμένες σε πέτρα.




Κατά τον κ. Τσίπρα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να επικεντρωθεί και στην Ανάπτυξη και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Σύνοδο της Αθήνας, λέγοντας ότι τα αποτελέσματά της έφθασαν ως τις Βρυξέλλες.

Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι φεύγει από τη Σύνοδο συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs