Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ο οδικός χάρτης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών


Λίγο μετά τις 20.30 έφτασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων...
της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Την ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, εάν σηματοδοτεί κάτι η παρουσία του, απάντησε πως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, και συμπλήρωσε πως εάν τον καλέσει και ο κ. Μητσοτάκης, θα αποδεχτεί την πρόσκληση.


Τι είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας

Με αναφορές στη τιμώμενη χώρα Ρωσία ξεκίνησε την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την οποία εγκαινίασε τη 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία ενώ έκανε λόγο και στην εγκάρδια συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ρώσο Αντιπρόεδρο Ντβόργκοβιτς.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να προβάλλει τον «οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση» επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη στιγμή της κρίσιμης καμπής για την βελτίωση της οικονομίας. «Βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.



«Αφήνουμε πίσω μας τα λάθη του παρελθόντος»

Στα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός τονίζοντας την κατάσταση της οικονομίας το 2008 λίγο πριν την κρίση και πόσο άλλαξε μέσα σε πέντε χρόνια. «Η Ελλάδα το 2008, λίγο πριν τη κρίση, είχε κατά κεφαλήν εισόδημα στο 98% του μέσου όρου της Ε.Ε. και μέσα σε πέντε χρόνια έπεσε στο 68%. Ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που αναλογούσε στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της τότε ΕΟΚ το 1975.

Μέσα σε πέντε χρόνια με τις καταστροφικές επιλογές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε το ένα τέταρτο του Εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την Ελλάδα σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία θα εορταστεί σε πέντε χρόνια. «Σε πέντε χρόνια άλλωστε έχουμε και μια σπουδαία επέτειο. Κλείνουμε τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που έθεσε τις βάσεις για τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Αξίζει λοιπόν να οραματιστούμε: Ποιά θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021; Ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα;».



«Μία νέα Ελλάδα μέχρι το 2021 με την παραγωγή νέου πλούτου»

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη παραγωγή νέου πλούτου» ζήτησε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός στηλιτεύοντας τους «γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μάθουν οι Έλληνες να λειτουργούν «πέρα και κόντρα στις πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ: Τη διαφθορά, τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα».


«Δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για μαραθώνιο»

Δύσκολη θα είναι η πορεία για το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη μέρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, καθώς πρόκειται για μαραθώνιο και όχι για κατοστάρι. «Με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, με άλματα προς τα μπροστά αλλά και με δυσκολίες… Όμως η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει».

«Και η 1η Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς αυτή την αλλαγή που συντελείται», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης».



«Καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας»

Στο πρόγραμμα που είχε δεσμευτεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν». «Αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, ο ελληνικός λαός θα είχε να αντιμετωπίσει μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7%. Και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε. Αν ίσχυε όμως η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Αυτό ακριβώς ανατρέψαμε».



«Πετύχαμε συμβιβασμό»

«Υπό το βάρος, βέβαια, ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πετύχαμε όμως έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο και σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό. Σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας δεν είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες. Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί».

«Αλλά σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους.

Μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.






«Τι καταφέραμε»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. «Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το βαρόμετρο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, την μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου. Και η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά.

Ενώ τέλος, ένα άλλο σημαντικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός καταγράφει το ένας ρεκόρ μετά το άλλο αφού ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τον περσινό αριθμό ρεκόρ των 26,1 εκατομμυρίων».



Τα επόμενα πέντε βήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του στη ΔΕΘ αναφερόμενος στα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν για να πετύχει η Ελλάδα την ώθηση προς τα μπρος.

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.

Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.

Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης».



Δίκαιη Ανάπτυξη για την πάταξη της ανεργίας

Στη Δίκαιη Ανάπτυξη αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας ως βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία. «Μία Δίκαιη Ανάπτυξη που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στήριξη της εργασίας: Γιατί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Αντίθετα η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της. 

Καινοτομία: Γιατί το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της.

Οικοδόμηση δικτύων και στήριξη της κοινωνικής οικονομίας: Γιατί σε μια οικονομία που κυριαρχούν οι μικρές κλίμακες πρέπει το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Θέλουμε λοιπόν σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύουμε τις συνέργειες των επιχειρήσεων. Γιατί η επιτυχής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ισχυρό πνεύμα συνεργασίας. Ας το επινοήσουμε λοιπόν ξανά. Ας φέρουμε αυτή την αξία της αριστεράς στο κέντρο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Και τέλος ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Γιατί θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό. Ένα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίζει τους όρους του ανταγωνισμού. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε το υπαριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας : Την ανεργία.

Γιατί βασική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Θέσεων εργασίας που θα δίνουν προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων».



Μέτρα και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων

Προκειμένου να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες.

«Συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις ΜμΕ και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου.

Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης.

Δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση.

Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Επίσης, απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας.

Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ενός σύγχρονου και φιλικού πλαισίου λειτουργίας.


Εστιάζουμε στους κλάδους που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα:


• την αγροτική παραγωγή


• τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών


• την ενέργεια, το περιβάλλον


• τις μεταφορές


• τον πολιτισμό και τον τουρισμό.


Προστατεύουμε και αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία αποφεύγοντας λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις


Την ίδια στιγμή, αξιοποιούμε στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια:


• Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλιών για το 2015.


• Για το 2016, απορροφούμε πάνω από 6 δις μέχρι το τέλος του έτους


• Ενώ συνολικά προβλέπονται 20 δις μέχρι το 2020.


Οι πόροι αυτοί όμως δεν επαρκούν. Είναι ανάγκη να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και να αναληφθούν περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Για αυτό το λόγο, από το βήμα της έκθεσης απευθύνω σήμερα κάλεσμα στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές: Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Επενδύστε χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία. Θα είναι αμοιβαία επωφελές και για εσάς και για την οικονομία».



«Πάγωμα» οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Ο κ. Τσίπρας «φύλαξε το καλύτερο για το τέλος», καθώς έδωσε «μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών. Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου», ανακοινώνοντας ότι «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1/1/2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».


Η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις δεσμεύσεις του λεγομένου «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι όλες (προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, στήριξη του αγροτικού κόσμου, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, διατήρηση των κύριων συντάξεων και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος γα τις επικουρικές, μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία, ενίσχυση των νέων επιστημόνων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα, νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, έλεγχος των λιστών της φοροδιαφυγής).


Τηλεοπτικές άδειες: Επιτέλους εφαρμόστηκε ο νόμος

Έκανε, δε, ειδική αναφορά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζοντας ότι «εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και για αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας. Διεξήχθη με τρόπο απολύτως διαφανή, αμερόληπτο και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».



Πού θα διατεθούν τα 246 εκατ. ευρώ

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες θα πάνε τα 246 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι θα διατεθούν «για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο “Γυρίζουμε Ελλάδα” που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».



Βάρος στην Υγεία

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και προανήγγειλε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης». Εξήγησε, δε, ότι η εικόνα αυτή θα ανατραπεί «με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ, την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών, με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί και την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης».



Παιδεία: Από το brain drain στο brain gain

O κ. Τσίπρας έθεσε ως δεύτερο μείζονα στόχο, μετά το χώρο της Υγείας, την αναβάθμιση της Παιδείας, λέγοντας ότι «γενικεύεται το Ολοήμερο Σχολείο, όχι μόνο στο 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα. Αλλάζουμε τον αντιπαιδαγωγικό και εξοντωτικό τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια. Κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες. Ιδρύουμε 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι). Στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από πέρσι). Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017). 2.700 φοιτητές – που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια - θα πάρουν υποτροφία ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν φυσικά του Επιδόματος Ενοικίου το οποίο διατηρήσαμε. Εξασφαλίσαμε από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, νέες τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατ. για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές. Διότι ήρθε ο καιρός να περάσουμε από την εποχή του brain drain στην εποχή του brain gain».



Τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Όσον αφορά στα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά», υπενθυμίζοντας ότι ήδη «επιδοτούμε την αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών δανείων για τους φτωχότερους συμπολίτες μας και παρέχουμε δωρεάν ρεύμα σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (90.000 νοικοκυριά, 212.000 πολίτες), Κάρτα Αλληλεγγύης που έχει ανανεωθεί 9 φορές και αφορά 148.000 δικαιούχους, επιδότηση ενοικίου σε 21.200 δικαιούχους του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, δωρεάν νερό σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (58.000 νοικοκυριά, 111.000 πολίτες) και δωρεάν μετακινήσεις στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες).


Η «μάχη της απασχόλησης»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κρισιμότερη» τη «μάχη» κατά της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αυτό τον τομέα καταγράφονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε. Επισημαίνουμε όμως ότι, το Μάιο η ανεργία έπεσε στο 23,5% από 26,5% στα τέλη του 2014, τον Ιούλιο καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας στις νέες προσλήψεις και για το πρώτο επτάμηνο του 2016, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 254.000 νέες θέσεις εργασίας». Προσέθεσε, δε, ότι εντός του 2016 άρχισε η υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν σε περισσότερους από 150.000 ανέργους: «Πετύχαμε τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Όλα τα παρεχόμενα προγράμματα προσφέρουν πλέον πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι μέσω voucher θα παίρνουν περισσότερα χρήματα και αναλόγως θα μειωθούν οι αμοιβές των μεσαζόντων στα Κέντρα Κατάρτισης. Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα εργάζονται 8 μήνες, αντί για 5 και άρα δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Θέσαμε σε εφαρμογή τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε 17 Δήμους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, αρχικά για 3.737 ανέργους. Ανοίξαμε ήδη προγράμματα 8μηνης απασχόλησης για 2.500 ανέργους που θα στελεχώσουν τα hot spots και Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και θα ανοίξουν άλλα τόσα».


Μεγάλα έργα

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα μεγάλα έργα υποδομών, λέγοντας ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν χαώδης, προσβλητική για τη χώρα και υπονομευτική για το δημόσιο συμφέρον». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαστήκαμε με στόχο να υπερβούμε αυτή την πραγματικότητα. Και μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε την επανεκκίνηση του συνόλου των μεγάλων έργων που είχαν παγώσει και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους. Εκεί όπου καταφέραμε μέσα από επίμονες και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους να εξοικονομήσουμε 765 εκατ. ευρώ. Και τέλος, τον επαναπροσδιορισμό και την παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων στην εκτέλεση των έργων». Σημείωσε δε ότι «και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017», καθώς και ότι «καταφέραμε να αλλάξουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις συμβάσεις παραχώρησης σε μια σειρά από άλλα έργα».



Υποδομές για τη Βόρεια Ελλάδα: Μετρό στη Θεσσαλονίκη ως το 2020

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικά στη συμπρωτεύουσα ανακοίνωσε σειρά έργων υποδομών, όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές για επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ), το μετρό της πόλης (δεσμεύτηκε ότι θα είναι έτοιμο ως το 2020), την ανακατασκευή του αεροδρομίου, την ολοκλήρωση το 2018 του σιδηροδρομικού ΠΑΘΕ («το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από πεντέμισι σήμερα»), η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ, αναβάθμιση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», κ.ά.



«Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη»

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «παρουσίασα ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο-κάλεσμα προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για την υπέρβαση της κρίσης και κυρίως για την χάραξη της επόμενης μέρας για τη χώρα μας. Ένα σχέδιο που οικοδομεί πλατιές και σταθερές κοινωνικές συμμαχίες στην κοινή εθνική προσπάθεια να βρούμε το βηματισμό μας στον πυκνό ιστορικό χρόνο των σαρωτικών μεταβολών που διανύουμε. Με τους πολλούς και προς όφελος των πολλών. Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs