Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Εμπλέκουν τον Βαρθολομαίο στο πραξικόπημα στην Τουρκία


Ο Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Yeni Safak - η οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο τον...
Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- Ιμπραχίμ Καραγκιούλ γράφει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο αναφορικά στις σχέσεις του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην χώρα στις 15 Ιουλίου, και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, CIA.

Το κείμενο του Καραγκιούλ έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Τούρκου εισαγγελέα σύμφωνα με τον οποίο η CIA κρύβεται πίσω από το κίνημα Γκιουλέν, ενώ τις τελευταίες μέρες στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους κείμενα αναφορικά στις σχέσεις της κοινότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίο. Από όλα τα κείμενα που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στον τουρκικό τύπο για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον απόηχο της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος στην χώρα, το συγκεκριμένο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς ο Καραγκιούλ είναι ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν, ενώ από πολλούς θεωρείται και ως φίλος και σύμβουλός του.

Στο κείμενό του με τίτλο « Η σύνδεση CIA - Γκιουλέν - Φαναριού και η κρυφή συνεργασία της 15ης Ιουλίου» ο Καραγκιούλ θέτει το ερώτημα αν υπάρχει μυστική συνεργασία μεταξύ της CIA , του Φετουλάχ Γκιουλέν και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ τονίζει πως τόσο η CIA όσο και το Φανάρι γνώριζαν ότι επρόκειτο να συμβεί το πραξικόπημα και είχαν κάνει προετοιμασίες γι’ αυτό καθότι, όπως αναφέρει τις μέρες προ του πραξικοπήματος είχε προηγηθεί η πώληση μέρους της περιουσίας του Πατριαρχείου..

«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, στρατιώτες απέκλεισαν γέφυρα στον Βόσπορο, τανκς βγήκαν στον δρόμο και απέκλεισαν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. […] Μήπως στόχος ήταν μετά το πραξικόπημα να αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας από τη χώρα; Τι θα είχε συμβεί στην Ανατολία; Το ΡΚΚ και το ΡYD θα είχαν εισβάλλει από τον νότο; Κάποιος ήθελε να φέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία και θα χρειάζονταν έναν καλό στρατηγικό σχεδιασμό για να το πετύχει. Στο επίκεντρο του σχεδίου αυτού βρίσκονταν η CIA» γράφει ο Καραγκιούλ και στη συνέχεια αναφέρεται σε διάφορες δηλώσεις Αμερικανών και πολιτικών αναλυτών αναφορικά στο πραξικόπημα για να φτάσει στο σημείο να σχολιάσει τις σχέσεις του Βαρθολομαίου με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τη CIA.

Ο Καραγκιούλ αναφέρεται εκτενώς στο άρθρο του Άρθρουρ Χιούζ, όποιος αναρωτάται αν ο επόμενος στόχος της Άγκυρας είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επειδή ακριβώς έχει καλές σχέσεις με την κοινότητα Γκιουλέν, με τον Καραγκιούλ να επαναλαμβάνει πως ο Βαρθολομαίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο τον οποίο στηρίζει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.

«Το Φανάρι θα πρέπει να τεθεί κάτω από προσεκτική [αστυνομική και δικαστικη] έρευνα» γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος.





«Θα πρέπει να εξεταστεί η διασύνδεση του πρώην διευθυντή της CIA Τζότζ Τένετ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και των Ελληνοαμερικάνων που στηρίζουν οικονομικά το Φανάρι. […] Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τα ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν από την έρευνα αυτή»

«Μετά από όλες τις προσπάθειές μας [να απαλλαγούμε από τους πραξικοπηματίες] ένας κρυφός σύνδεσμος εξακολουθεί να παραμένει στην Τουρκία και να δημιουργεί ένα απειλητικό περιβάλλον και ένα περιβάλλον που προκαλεί φόβο στη χώρα. Εμείς πρέπει να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση κάθε νέου κύματος δράσεων κατά της δημοκρατίας της χώρας» καταλήγει ο Καραγκιούλ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs