Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το βασιλικό μυστικό που κρύβει ένα παρατημένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Καβάλας


Το ιστορικό Tristar που εγκαταλείφθηκε στην πίστα εδώ και δώδεκα χρόνια...
Καθώς φτάνει κανείς στο αεροδρόμιο της Καβάλας, και αποβιβάζεται από το αεροσκάφος που τον τον μετέφερε εκεί, το μάτι του πέφτει σε ένα σταθμευμένο μεγαθήριο στην άκρη της πίστας.

Μεγάλο σε μέγεθος σε σχέση με τα ελικοφόρα ή τα μεσαίου μεγέθους jet που πετάνε συνήθως για την πόλη της βόρειας Ελλάδας, στέκεται εκεί επιβλητικό να προκαλεί μυστήριο για την ύπαρξη του.

Ένα Lockheed L-1011 TriStar, στέκεται παρατημένο στην ίδια θέση από το 2004. Πώς βρέθηκε όμως εκει; 


Η Gee Bee Air, μια ελληνική βραχύβια αεροπορική εταιρεία, το 2004 έφερε το συγκεκριμένο αεροσκάφος στην Ελλάδα με leasing από μια κυπριακή εταιρεία προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για πτήσεις της στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Η εταιρεία έκλεισε και το TriStar παρέμεινε ως και σήμερα στο αεροδρόμιο της Καβάλας με το τελευταίο του αμερικανικό νηολόγιο, έχοντας απολέσει πλέον την πτητική του ικανότητα.


Το ένδοξο παρελθόν και το βασιλικό μυστικό του

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πρωτοπέταξε το 1980 για την British Airways, εκτελώντας διηπειρωτικές πτήσεις μέχρι και το 1992 για την βρετανική εταιρεία, ενώ στη συνέχεια πέταξε δυο χρόνια για την Kuwait Airways και από το 1994 ως το 1999 για την American Int Airways. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε εμπορευματικό αεροσκάφος και πέταξε για λογαριασμό διάφορων αμερικανικών εταιρειών.

Το 1991, όμως το TriStar πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό ταξίδι. Μετέφερε την Πριγκήπισσα Νταϊάνα και τον Πρίγκηπα Κάρολο, στην επίσημη τους περιοδεία στην Βραζιλία, ένα από τα τελευταία τους κοινά ταξίδια πριν τον χωρισμό τους το 1992.



Καθώς η βασιλική οικογένεια δεν διέθετε ποτέ δικό της αεροσκάφος, τα ταξίδια των μελών της γινόντουσαν πάντα με την ναύλωση αεροσκαφών της British Airways.





To θρυλικό Tristar της Καβάλας, σύμφωνα με δημοσιεύματα πέρασε στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα χρέη στάθμευσης είχαν συσσωρευτεί εδώ και τόσο χρόνια και παρέμεναν απλήρωτα. Υπήρξαν φωνές που ζήτησαν να γίνει εκμετάλλευση του για τουριστικούς σκοπούς, με την μετατροπή του είτε σε χώρο εστίασης, είτε διαμονής ή μουσείο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs