Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ισημερινός: Ελπίδες για «απελευθέρωση» Ασάνζ


Το Κίτο ελπίζει ότι η ανάκριση στην οποία θα υποβληθεί τον Οκτώβριο ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που...
παραμένει ακόμη σήμερα αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, θα σημάνει την «αρχή του τέλους» του νομικού αδιεξόδου για την υπόθεσή του, δήλωσε ο Γκιγιόμ Λονγκ, υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο WikiLeaks βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής σε διεθνές επίπεδο το 2010, όταν συνεργάστηκε με διάφορα μέσα ενημέρωσης για να δημοσιευθούν διαβαθμισμένα ως εμπιστευτικά και απόρρητα διπλωματικά έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η διαρροή ενέτεινε τον διάλογο για τα όρια της δημοσιογραφίας και τη διαφάνεια των κυβερνήσεων.

Σουηδικό εφετείο διατήρησε την περασμένη εβδομάδα σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου να ανακριθεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο την 17η Οκτωβρίου.

«Ελπίζουμε ότι η κατάθεση που θα δοθεί τον Οκτώβριο θα βάλει τέλος στην πολύ άσχημη κατάσταση για τον κ. Ασάνζ», δήλωσε ο Λονγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι η αρχή του τέλους για την άσχημη θέση του Ασάνζ. Είναι ευπρόσδεκτος να μείνει μαζί μας αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα».

Ο 45χρονος Ασάνζ καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας για να ανακριθεί όσον αφορά τις κατηγορίες, τις οποίες διαψεύδει, ότι διέπραξε βιασμό το 2010.
Απέφυγε την ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Λέει ότι φοβάται πως κατόπιν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζεται ποινική έρευνα για τη δραστηριότητα του WikiLeaks.

«Ο φόβος του πως θα υποστεί πολιτικό διωγμό οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν έλαβε εγγυήσεις πως δεν θα εκδοθεί σε μια τρίτη χώρα», είπε ο Λονγκ.

«Η απειλή του πολιτικού διωγμού παραμένει και οι λόγοι για τη χορήγηση ασύλου στον κ. Ασάνζ συνεχίζουν να υφίστανται. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να ακυρώσουμε το άσυλο που του έχουμε παραχωρήσει».

Το status quo είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό από την άποψη της υγείας του Ασάνζ, επισήμανε ο Λονγκ.

«Τον έχω επισκεφθεί πολλές φορές και βλέπω μια επιδείνωση», πρόσθεσε.

«Δεν έχει πολύ φως. Δεν έχει καμιά απολύτως πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Δεν υπάρχει εσωτερική αυλή. Δεν έχει καθαρό αέρα», ανέφερε ο Λονγκ.

Ο υπουργός δεν θέλησε να πει πόσο κοστίζει στον Ισημερινό η φιλοξενία του Ασάνζ.

«Δεν έχω το ποσό ακριβώς, αλλά ασφαλώς στοιχίζει πολύ λιγότερο στον Ισημερινό από ό,τι στοιχίζει στις βρετανικές αρχές να κρατούν την πρεσβεία του Ισημερινού σε κατάσταση πολιορκίας επί τέσσερα χρόνια», είπε ο Λονγκ.

Ο Ασάνζ αδυνατεί να φύγει από την πρεσβεία καθώς κινδυνεύει να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του.

Τον Ιούλιο, ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε αρχεία ήχου που περιέχονταν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του μέσω χάκινγκ. Το περιεχόμενο των αρχείων προκάλεσε σάλο ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών—στο οποίο η Χίλαρι Κλίντον μολαταύτα εξασφάλισε και τυπικά το χρίσμα—κι εξώθησε την πρόεδρο του κόμματος Ντέμπι Ουόσερμαν-Σουλτς να παραιτηθεί.

Ερωτηθείς τι κάνει ο Ασάνζ στην πρεσβεία ο Λονγκ απάντησε «θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Αλλά μοιάζει να έχει πολλή δουλειά».

Google+ Followers