Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Γαλλία: Πίστη στον ISIS είχε ορκιστεί η βασική ύποπτη για την υπόθεση του αυτοκινήτου με τις φιάλες υγραερίου


Η βασική ύποπτη που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για το αυτοκίνητο που βρέθηκε γεμάτο από φιάλες αερίου στο Παρίσι και η οποία..., σύμφωνα με τις αρχές ετοίμαζε επίθεση και μάλιστα άμεση, είχε ορκιστεί πίστη στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Η 19χρονη συνελήφθη χθες βράδυ με δύο συνεργούς. Είναι η κόρη του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, το οποίο εντοπίστηκε στο Παρίσι την Κυριακή. Η νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε από σφαίρα αφότου τραυμάτισε με μαχαίρι έναν από τους αστυνομικούς που πήγε να την συλλάβει στο Μπουσί-Σεν-Αντουάν, 25 χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού.

Ηλικίας 39, 23 και 19 ετών, οι τρεις γυναίκες "ριζοσπαστικοποιημένες, φανατισμένες ετοίμαζαν κατά τα φαινόμενα νέες βίαιες ενέργειες και συν τοις άλλοις άμεσες", δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Σήμα έκτακτης ανάγκης για τον κίνδυνο επίθεσης σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι και στα προάστια είχε σταλεί χθες στους αστυνομικούς, υπογράμμισε αστυνομική πηγή που εκτιμά ότι το δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιείτο από το εξωτερικό, ετοίμαζε επίθεση χθες, ημέρα της σύλληψής του.

Οι ερευνητές υποθέσεων τρομοκρατίας προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και με αναμμένα τα φώτα έκτακτης ανάγκης ήταν σταθμευμένο το πρωί της Κυριακής στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της πρωτεύουσας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Ο εντοπισμός του αυτοκινήτου, μέσα στο οποίο βρέθηκαν πέντε φιάλες αερίου και τρεις φιάλες πετρελαίου, ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη μετά τις απειλές για επιθέσεις στη Γαλλία, έπειτα από τη σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων το 2015 και 2016 που σημειώθηκαν στη χώρα.

Μετά τους πυροβολισμούς, τις επιθέσεις με μαχαίρι ή με γιλέκο γεμάτο εκρηκτικά, οι ειδικές υπηρεσίες φοβούνται "μια νέα μορφή επίθεσης" με την "τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών" σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, παραδέχτηκε ο επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών Πατρίκ Καλβάρ τον Μάιο μιλώντας σε επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs