Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Επανέρχεται η Μόσχα για τον Turkish Stream μέσω Ελλάδας


Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει πιθανή επέκτασή του μέσω της χώρας μας...
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες μέρες το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και της πιθανής επέκτασής του μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

Το θέμα σχεδόν θα μονοπωλήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Ντβόρκοβιτς το πρωί του Σαββάτου στα Γραφεία της ΔΕΘ, ενώ με τον Ρώσο αξιωματούχο θα συναντηθεί αμέσως μετά και ο Υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Το project δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά τις συνομιλίς του κ.Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνάντησης του Νότου, με δεδομένο ότι ο κ.Ρέντσι ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του νέου Νοτίου Διαδρόμου για Ρωσικό αέριο προς την Ιταλία και την Ευρώπη.

Η αναβίωση του προγράμματος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, μετά και την πρόσφατη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας τους, συναντήθηκαν στις 31 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller και ο Προεδρικός Απεσταλμένος Alexander Babakov με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak. Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην άμεση κατασκευή της πρώτης γραμμής του Turkish Stream για τις ανάγκες της Τουρκίας και την πιθανή επέκταση μια δεύτερης η περισσότερων γραμμών μέχρι τους Κήπους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.




Ωστόσο το εν λόγω project βρίσκει την αντίθεση της ΕΕ και των ΗΠΑ που δείχνουν να προτιμούν άλλες λύσεις για την δίοδο του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε μέσω Ουκρανίας -πράγμα που απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα - ή της παραλαβής/εμπορίας του μέσω του "Βουλγαρικού Κόμβου" στη Βάρνα, σχέδιο που έσπευσε να παρουσιάσει ως υποστηριζόμενο από τις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borisov.

Ετσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση του Αλέξη Τσίπρα και η τοποθέτησή του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ή στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs