Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Στον Γιοσινόρι Οσούμι το Νόμπελ Ιατρικής 2016


Για τις έρευνές του σχετικά με την κυτταρική αυτοφαγία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής ο Ιάπωνας επιστήμονας

Ο Γιοσινόρι Οσούμι...
κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016 επειδή ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά, ανακοίνωσε η σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

Όπως σημειώνει η επιτροπή, οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις.

«Οι ανακαλύψεις του Οσούμι οδήγησαν σ' ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόησή μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (830.000 ευρώ).





«Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση ... πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως όσον αφορά την προσαρμογή (του ανθρώπινου οργανισμού) στον λιμό ή την απάντηση στη λοίμωξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Οι μεταλλάξεις των γονιδίων της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Νόμπελ.

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs