Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ρέγκλινγκ: Καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει στις αγορές μέσα στο 2017


Αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ...
ανακτηθεί, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-MΠΕ. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή εντός του 2017. Θεωρεί δε ότι ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος.

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές. Επομένως, θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα. Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί. Αυτό συνέβη στα μέσα του 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο».

Ο Γερμανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι «η ακριβής χρονική στιγμή έκδοσης ομολόγων, κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς και οι ωριμάνσεις των ομολόγων είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το ελληνικό Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στην Αθήνα».




Παράλληλα, τόνισε ότι «στόχος όλων των προγραμμάτων είναι οι δανειζόμενες χώρες να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ξανά από τις αγορές. Αυτό λειτούργησε καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αυτές οι χώρες επέστρεψαν στις αγορές, αρκετά πριν το τέλος των αντίστοιχων προγραμμάτων τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και για την Ελλάδα, εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. H κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs