Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Διεθνείς αντιδράσεις για την επικείμενη εκτέλεση 22χρονης στο Ιράν


Η επερχόμενη θανάτωση μιας 22χρονης στο Ιράν δια απαγχονισμού έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις λόγω...
των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η κοπέλα. Η Zeinab Lokran κατηγορείται πως όταν ήταν 17 ετών μαχαίρωσε τον τότε σύζυγό της και το 2014 καταδικάστηκε εις θάνατο στα πλαίσια της «ανταπόδοσης» του εγκλήματος της.

Ωστόσο, η κοπέλα -η οποία είχε παντρευτεί μόλις στην ηλικία των 15 ετών- υποστήριξε πως ήταν θύμα συνεχούς βίας και πως δεν ήταν εκείνη που μαχαίρωσε τον σύζυγό της.

Η εκτέλεση της Zeinab Lokran αναβλήθηκε το 2015 καθότι η κοπέλα είχε παντρευτεί έναν συγκρατούμενο της, έμεινε έγκυος και βάσει του ιρανικού νόμου η εκτέλεση της έπρεπε να αναβληθεί μέχρι να γεννήσει το μωρό της.




Πριν από λίγες μέρες η εκτέλεση μιας συγκρατούμενής της φαίνεται πως προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Zeinab με αποτέλεσμα να γεννήσει πρόωρα και δυστυχώς να χάσει το παιδί κατά τον τοκετό. Τώρα, η κυβέρνηση του Ιράν ετοιμάζεται να εκτελέσει την κοπέλα, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επιτακτικά την επανεξέταση της υπόθεσης της 22χρονης υποστηρίζοντας πως στην περίπτωση της Zeinab δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά λόγω της ηλικίας της την στιγμή τέλεσης του εγκλήματος.

Οι δικαστές στο Ιράν μπορούν να μην καταδικάσουν σε θάνατο ένα άτομο κάτω των 18 ετών αν δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα των πράξεών τους. Ωστόσο, στην περίπτωση της Zeinab δεν αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό, ούτε καν το γεγονός πως την κακοποιούσε ο σύζυγός της.

Ενώ και το Human Rights Watch υποστηρίζει πως το Ιράν είναι υποχρεωμένο να καταργήσει τη θανατική ποινή για τους πολίτες που διαπράττουν εγκλήματα σε ηλικία νεότερη των 18 ετών

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs