Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Κέρδη στο 4ο έτος βλέπει η Σκλαβενίτης μετά το deal


Κερδοφορία, έστω και οριακή, προβλέπει η Σκλαβενίτης για το τέταρτο έτος -μετά την...
ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος- λειτουργίας της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, με τον προβλεπόμενο τζίρο να διαμορφώνεται στο 1,450 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω αναφέρονται στον προβλεπόμενο σχεδιασμό των αποτελεσμάτων της νέας εταιρείας, που αφορά συνολικά 21 έτη και περιλαμβάνεται στην αίτηση άμεσης συμφωνίας εξυγίανσης που κατατέθηκε χθες στο Πρωτοδικείο.

Κύριος στόχος της επιχειρηματικής στρατηγικής της Σκλαβενίτης για την πρώτη πενταετία -μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας- είναι η ανάκαμψη του δικτύου καταστημάτων μέσω της υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου και η βελτίωση της κερδοφορίας μέσω ανάληψης ενεργειών μείωσης του κόστους λειτουργίας και μέσω συνεργειών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, το επιχειρηματικό σχέδιο χρησιμοποιεί την παραδοχή ότι η νέα εταιρεία θα ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου Σκλαβενίτη, οδηγώντας έτσι στην επίτευξη παρόμοιου επιπέδου μικτού κέρδους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξη της νέας εταιρείας στον Όμιλο.

Σημειώνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική προβλέπεται να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματα του Ομίλου Σκλαβενίτη και της νέας εταιρείας, ωστόσο η νέα εταιρεία θα μπορεί να έχει την επιλογή περισσότερων προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα της επαρχίας όπου ο Όμιλος Σκλαβενίτη δεν δραστηριοποιείται.


Πιο συγκεκριμένα, το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει:

Το πρώτο έτος στο οποίο αναμένεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα της νέας εταιρείας θα είναι θετικά, στις 281 χιλ. ευρώ, είναι το τέταρτο. Τα θετικά αποτελέσματα προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα έτη, κυρίως λόγω μείωσης των αποσβέσεων και τόκων, όπου το 21 έτος εκτιμώνται να ανέλθουν σε ποσοστό περίπου 1,5% επί του κύκλου εργασιών ή 22,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πωλήσεων, το πρώτο έτος αναμένεται να εμφανίζει συνολικό τζίρο 1,1 δισ. ευρώ ο οποίος θα βαίνει αυξανόμενος κάθε χρονιά και θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ την έβδομη χρονιά. Έκτοτε η πρόβλεψη θέλει το σύνολο των πωλήσεων να μένει στα ίδια επίπεδα.




Σημαντική θα είναι η βελτίωση, σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, του μικτού περιθωρίου κέρδους για το πρώτο έτος, όπου εκτιμάται στο 23,6%. Κύριος λόγος της βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους αποτελεί η επιστροφή της λειτουργίας των καταστημάτων στην κανονικότητα, όπου δεν θα ακολουθούνται πολιτικές εκπτώσεων και προσφορών χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότησή τους από τους προμηθευτές, και δεύτερον το γεγονός ότι η νέα εταιρεία θα έχει τις ίδιες συμφωνίες με τους προμηθευτές όπως και ο Όμιλος Σκλαβενίτη, οδηγώντας το περιθώριο μικτού κέρδους σε παρόμοια επίπεδα. Το μικτό περιθώριο κέρδους αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο 24,4% μέχρι το 4 έτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το περιθώριο EBITDA αναμένεται αρνητικό 4,9% κατά το πρώτο έτος, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι πωλήσεις και συνακόλουθα το μικτό κέρδος δεν έχουν ανέλθει στο σημείο εκείνο που θα επαρκεί για την κάλυψη της μεγάλης βάσης των λειτουργικών εξόδων του νέου Ομίλου. Ωστόσο, το περιθώριο EBITDA αναμένεται να βελτιωθεί σε θετικό 0,5% και σταδιακά να συνεχίσει να βελτιώνεται φθάνοντας έως το 3,2% το έβδομο έτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται θετική σε όρους EBITDA από τον δεύτερο χρόνο ενώ από τον έβδομο αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε περίπου 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως έως το τέλος της περιόδου του επιχειρηματικού σχεδίου.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της νέας εταιρείας, τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να αυξηθούν από 5,4 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος σε 248,8 εκατ. το 21ο έτος.

Ως προς το κεφάλαιο κίνησης, η κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 47 ημέρες το πρώτο έτος σε 41 ημέρες έως το πέμπτο, ενώ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα έως το τέλος του επιχειρηματικού σχεδίου. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα εμπορικών προμηθευτών εκτιμάται να μειωθεί από 100 ημέρες το δεύτερο έτος σε 86 ημέρες από το πέμπτο και μετά. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα λοιπών προμηθευτών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 34 ημέρες το ΟΕ5Ε από 59 ημέρες το ΟΕ1Ε, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι έχοντας εξασφαλίσει το 70,2% του συνόλου των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος, καθώς και το 64,5% επί των εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών, κατατέθηκε χθες από τη Σκλαβενίτης η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β-θ στο Πρωτοδικείο. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ με την κατάθεση της αίτησης χορηγήθηκε αυτοδίκαιη αναστολή των διωκτικών μέτρων των πιστωτών κατά όλων των εταιρειών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.


Παγώνει η ατομική περιουσία

Τη μη μεταβολή της ατομικής περιουσίας των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου διέταξε το Πρωτοδικείο Αθηνών, με προσωρινή διαταγή, κατόπιν σχετικού αιτήματος της δικηγορικής εταιρείας Νίκος Αγαπηνός.

Η προσωρινή διαταγή αναγνωρίζει την προσωπική ευθύνη που έχουν τα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, με την ιδιότητα των μετόχων, όσον αφορά τις ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας κατ’ εντολή τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας, «Πρόκειται για τέσσερις αποφάσεις “σταθμό” και ήδη η εταιρεία μας προχωράει άμεσα στις νόμιμες διαδικασίες για την υλοποίηση του περιεχομένου των ανωτέρω προσωρινών διαταγών».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs