Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Διχασμός στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα


Η Ελλάδα και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, κατά τη σημερινή συζήτηση...
στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο του διαλόγου τους με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για την πορεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τις επιπτώσεις του και τις προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας ότι έχει καθησυχαστικές ειδήσεις για την Ελλάδα και, ενώ ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις και σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός αξίζει το σεβασμό της Ευρώπης για το πώς αντιμετώπισε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα, από την άλλη πλευρά, άλλοι συνάδελφοί τους υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών. Ορισμένοι αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί», ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στον έλεγχο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (Financial Assistance Working Group - FAWG) με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Google+ Followers