Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρώνεται η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε το Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η δημοσίευση...
του διατάγματος ("Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου και τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Βουλιαγμένης Αττικής στην έκταση του "Αστέρα Βουλιαγμένης" και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης") αποτελεί ουσιαστική εξέλιξη που φέρνει ακόμη πιο κοντά την ολοκλήρωση του deal για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι 400 εκατ.ευρώ, στο αραβο-τουρκικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV.



Η έκταση των 301 στρεμμάτων, σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές, εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις. Ο επενδυτής θα προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αυτή που χαρακτηρίζεται ως "Περιοχή Τουρισμού - Αναψυχής - Παραθε-ριστικής Κατοικίας". Εκεί, ως γνωστόν, οι μονάδες "Αρίων" και "Ναυσικά" θα μετατραπούν σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, ενώ θα κατασκευαστούν έως 15 πολυτελείς κατοικίες στο νότιο-δυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένα ξενοδοχείο "Αφροδίτη". Στις εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνεται ελικοδρόμιο ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων της μαρίνας ώστε να φιλοξενεί mega yachts.




Συνολικά, στην έκταση η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ., ενώ, μετά την αποπεράτωση της ανακατασκευής, οι δομημένοι χώροι θα μειωθούν κατά 20.655 τ.μ. Ταυτόχρονα, η χρήση κατοικίας θα διαμορφωθεί σε 39.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται ότι στο 74% της έκτασης θα αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής. Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση ειδικής εισόδου για το κοινό προς τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος) για την αναμόρφωση της έκτασης.


Τα επόμενα ορόσημα

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, με εισφορά σε είδος κατά 51,7 εκατ. ευρώ, της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, τις οποίες θα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ έναντι της εισφοράς ακινήτων που έχει εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετοχών της Αστήρ. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στην Αστήρ Παλάς θα περιορισθεί σε περίπου 67%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει ποσοστό 21% στην ξενοδοχειακή εταιρεία.

Στη συνέχεια το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβασθεί στην Apollo Investment HoldCo, θυγατρική της πλειοδότριας εταιρείας του διαγωνισμού Jermyn Street Real Estate Fund IV. Ακολούθως, οι Άραβες επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους που κατέχουν το υπολειπόμενο ποσοστό της Αστήρ ώστε οι νέοι επενδυτές να αποκτήσουν το 100% της εταιρείας.

Η Jermyn Street Real Estate Fund IV λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, στην οποία συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group του γνωστού Φερίτ Σαχένκ (σ.σ. μαζί με τη ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου εχουν πλειοδοτήσει για την απόκτηση του Hilton), μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Σημειωτέον πως από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία, ποσό 305 εκατ.ευρώ θα λάβει η Εθνική Τράπεζα και 95 εκατ. ευρώ το ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγή:capital.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs