Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ανησυχία: Ρωσική επίδειξη δύναμης στο στενό της Μάγχης -Ο Πούτιν περνά από εκεί όλο το βόρειο στόλο του


Το στενό της Μάγχης περνάει το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» με το βρετανικό...
βασιλικό πολεμικό ναυτικό να παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τις Ρωσικές κινήσεις.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Βαλτικής με το αεροπλανοφόρο που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους cruise, κατευθύνονται στη Μεσόγειο με προορισμό τη Συρία. Βρετανικά μέσα τονίζουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ρωσική δύναμη στην περιοχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει στον διπλωματικό κόσμο αυτή η τόσο μεγάλη κινητοποίηση με αποτέλεσμα να προβεί σε δήλωση και εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι: Η Βρετανία δεν στέκεται αδύναμη. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα ρωσικά πλοία». Να σημειώσουμε την ένταση που προυπάρχει για τη Συρία μεταξύ των δύο χωρών καθώς η Τερέζα Μέι έχει κατηγορήσει τον Πούτιν πως δεν βοηθάει για την επίλυση του Συριακού.




Επίσης η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για αρρωστημένες φρικαλεότητες της Ρωσίας στη Συρία ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες, έσπευσαν να καταδικάσουν την συμμετοχή της Μόσχας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, αποφεύγοντας ωστόσο να ανακοινώσουν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο στόλος της Ρωσίας πέρασε από το Μπέργκεν της Νορβηγίας δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Τετάρτη διπλωμάτης της Συμμαχίας ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι θα κινηθεί μέσω Μάγχης και Γιβραλτάρ προς τη Μεσόγειο και τις συριακές ακτές.

Ο στρατός της Νορβηγίας δημοσίευσε φωτογραφίες των πολεμικών πλοίων που ελήφθησαν τη Δευτέρα ενώ νορβηγική εφημερίδα ανέφερε επικαλούμενη των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας ότι τα πλοία «πιθανώς θα διαδραματίσουν ρόλο στην καθοριστική μάχη στο Χαλέπι της Συρίας». Ωστόσο, η ρωσική πλευρά το διαψεύδει λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα στοχεύσει τους μαχητές του ISIS στη Συρία.


O Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι συνεχίζει να πλέει προς τη Μεσόγειο σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που μπορεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, οι οποίες διεξάγονται από την ρωσική αεροπορία στη Συρία. «Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επιχειρεί στα διεθνή ύδατα, όμως αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτός ο σχηματισμός που συνοδεύει ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Tass», η κίνηση αυτή της Μόσχας έχει στόχο την «διασφάλιση της ναυτικής παρουσίας σε σημαντικές περιοχές του ωκεανού με έμφαση στη διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας και άλλων ειδών ειδών ναυτικής οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας, καθώς και στην αντίδραση στα νέα είδη σύγχρονων απειλών, όπως η πειρατεία και η διεθνής τρομοκρατία».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs