Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πρωτοποριακή έρευνα: Δείτε ποια ποσότητα καφέ προστατεύει τις γυναίκες από την άνοια


Η υπέροχη γεύση του καφέ είναι συνώνυμη με τα νυσταγμένα πρωινά μας. Πέρα από απολαυστικός, όμως, ο καφές είναι και ιδιαίτερα ...
ωφέλιμος για την υγεία μας.

Πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και τονωτικός χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, ο καφές έχει αποδειχτεί ότι, μεταξύ άλλων, προστατεύει το συκώτι, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από ποικίλες αιτίες. Μια νέα έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι δείχνει ότι το δημοφιλέστερο ρόφημα του πλανήτη δρα προστατευτικά και ενάντια στην άνοια, τουλάχιστον στον γυναικείο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology, οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά καφέ διατρέχουν περίπου 36% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη γνωστική εξασθένηση που χαρακτηρίζει την άνοια. Μάλιστα, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καφέ για να επωφεληθούν, αφού η θετική επίδραση παρατηρήθηκε με μόλις δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 6.467 γυναίκες άνω των 65 ετών, οι οποίες έπρεπε να δηλώσουν πόση καφεΐνη λαμβάνουν σε καθημερινή βάση, κυρίως από την κατανάλωση καφέ αλλά και από άλλα ποτά και ροφήματα, όπως το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για διάστημα έως και 10 ετών, κατά το οποίο διενεργούσαν σε ετήσια βάση αξιολογήσεις των γνωστικών τους δεξιοτήτων.




Ποσότητα καφεΐνης άνω των 261 mg –η οποία αντιστοιχεί σε περίπου δύο φλιτζάνια καφέ– συσχετίστηκε με 36% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων άνοιας σε βάθος 10ετίας.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ίρα Ντρίσκολ, αναφέρει πως «αυξάνονται συνεχώς τα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ δρα προστατευτικά ενάντια στη νοητική κατάπτωση και η εξέλιξη αυτή είναι συναρπαστική, δεδομένου ότι ο καφές αποτελεί τροποποιήσιμο διατροφικό παράγοντα».
Πηγή: Onmed

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs