Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Οπισθοχώριση Θάνου για τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών


Ενώ τα κόμματα και οι δικαστικές Ενώσεις «σφάζονται» εδώ και ημέρες για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά ...
τρία έτη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, έκανε σήμερα ένα βήμα πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου, πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στην Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας είχε ενημερώσει τους συναδέλφους της πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μαζί με τους προέδρους των άλλων ανώτατων δικαστηρίων, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου, τέθηκε το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, που με βάση το Σύνταγμα αποχωρούν υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρουσία περίπου 70 εφετών και προέδρων εφετών είχε θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο της αλλαγής του πλαισίου αποχώρησης από το δικαστικό σώμα με νομοθετική ρύθμιση.

Η θέση αυτή της κυρίας Θάνου που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλων των δικαστικών ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διοικητικών Δικαστών και μελών του ΝΣΚ), οι οποίες στις ανακοινώσεις υπενθύμιζαν τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα για το επίμαχο ζήτημα. Και ότι για κάτι παρόμοιο απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.



Σήμερα, η κυρία Θάνου - σύμφωνα με πληροφορίες- μιλώντας σε δικαστές στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, είπε ότι η επίμαχη πρόταση διατυπώθηκε στον Πρωθυπουργό όχι με τη μορφή της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πάντως, δικαστικές, επιμένουν ότι η κυρία Θάνου δεν μίλησε περί συνταγματικής αναθεώρησης στην Ολομέλεια του Εφετείου και κάνουν λόγο για αναδίπλωσή της.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs