Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Κύπρος: Mήνυση στο μητροπολίτη Λεμεσού για προσηλυτισμό νεαρού


Η εξέταση της αγωγής άρχισε με κατάθεση της μητέρας που είναι εκπαιδευτικός, η οποία υποστήριξε πως όταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο...
ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά μπήκαν στη ζωή του γιου της το 2001, διέβρωσαν όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του

Γονείς 43χρονου Κύπριου μοναχού κατέθεσαν μήνυση εναντίον του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγούμενου της μονής Παναγίας Μαχαιρά, Επιφάνιου και της ίδιας της μονής, κατηγορώντας τους ότι προσηλύτισαν το παιδί τους και το εξανάγκασαν να μονάσει. Στο πλαίσιο της αγωγής αξιώνουν και αποζημιώσεις μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξέταση της αγωγής άρχισε ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας με κατάθεση της μητέρας που είναι εκπαιδευτικός, η οποία υποστήριξε πως όταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά μπήκαν στη ζωή του γιου της το 2001, διέβρωσαν όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του. «Εισχώρησαν τόσο ύπουλα στη ζωή του, που επηρέασαν όλη τη μετέπειτα εξέλιξή της και τον απομάκρυναν από την οικογένειά του και όχι μόνο. Τον έστρεψαν ριζικά εναντίον της οικογένειάς του και έπαψε πια να είναι ο εαυτός του, αλλά ένα προϊόν δικό τους». Ο τότε 28 χρονών γιος της οικογένειας, σύμφωνα με τη μητέρα του «ήταν πολύ δυναμικός, δραστήριος και κοινωνικός, με πολλά ενδιαφέροντα, γλεντζές, με αίσθηση του χιούμορ, ήταν η ’ψυχή της παρέας’ και του άρεσε η πυγμαχία, το κυνήγι, η σκοποβολή και οι καταδύσεις. Δεν είχε καμιά σχέση με τη θρησκεία και είχε σοβαρό δεσμό με μια κοπέλα με την οποία σχεδίαζαν να παντρευτούν. Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν όταν ο γέροντας (εννοούσε τον μητροπολίτη Αθανάσιο) μπήκε στη ζωή του. Άρχισε να εξομολογείται κάθε βδομάδα και κοινωνούσε».

«Εκείνον τον καιρό είχε αρχίσει και το μεταπτυχιακό του, αλλά έδειξε μια απότομη μεταστροφή προς την Εκκλησία. Ήταν μια κίνηση πρωτόγνωρη που δεν ταίριαζε με τα τότε ενδιαφέροντά του. Νήστευε υπερβολικά και τον Απρίλιο του 2002 έμεινε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στη μονή Μαχαιρά. Όταν γύρισε, ήταν αλλαγμένος, τρομοκρατημένος και πανικόβλητος. Μόλις τον αντίκρισα, κατάλαβα ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Τα μάτια του ήταν γεμάτα φόβο και αγωνία. Ήταν φορτωμένος αρνητικά συναισθήματα που προκαλούσαν σε όλη την οικογένεια άγχος, φόβο, αγωνία, προξενούσαν διαφωνίες, νεύρα, θυμό, αντιπαραθέσεις, καλλιεργούσαν τη διχόνοια και του προκαλούσαν πονοκεφάλους, αϋπνίες, εφιάλτες. Ζούσαμε μια κόλαση».





«Τον Ιούλιο του 2007» ανέφερε η μητέρα «διέκοψε το διδακτορικό του και μας ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να ακολουθήσει τον μοναχισμό. ‘Ήρθε η κλήση’, μας είπε και αυτό του το είχε διαβεβαιώσει ο γέροντας. Τώρα ήταν έτοιμος. Ήταν ολόχλωμος, ο τρόμος ζωγραφισμένος στο πρόσωπό του, ίδρωνε, έτρεμε και ήταν πανικοβλημένος. Ήταν φανερό ότι πονούσε. Προσπάθησα να του μιλήσω, αλλά δεν με άκουγε, ήταν ανένδοτος. Και όταν τον ρώτησα ποιο θα ήταν το μέλλον του στο μοναστήρι, μου απάντησε, ‘άγιος’. Όμως ο γέροντας του είπε πως το διακόνημά του ήταν να περατώσει το διδακτορικό του, πράγμα που έκανε».

Η μητέρα υποστήριξε ακόμα ότι κάποια στιγμή επικοινώνησε με τον γέροντα, ο οποίος της είπε ότι το παιδί της ήταν ενήλικας και μπορούσε μόνος του να αποφασίσει για τη ζωή του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs