Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Πουλήθηκε η θρυλική Mercedes του Ωνάση - Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της


Η Εθνική Τράπεζα και ειδική εκκαθαρίστρια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έβγαλε την Παρασκευή σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με ...
κλειστές προσφορές, μία συλλεκτική Mercedes, μοντέλο του 1972, που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Ωνάσης.

Στις 6 Απριλίου του 1957 η Ολυμπιακή Αεροπορία πραγματοποιεί το παρθενικό δρομολόγιό της. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα συμπεριληφεί στις καλύτερες και ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες της υφηλίου.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, η υπό εκκαθάριση Ολυμπιακή Αεροπορία μετρά αμέτρητες ανώμαλες προσγειώσεις κι ένα προβληματικό ταμείο το οποίο η εκκαθαρίστρια προσπαθεί να περισώσει βγάζοντας στο σφυρί τη μαύρη Mercedes και κάποια έπιπλα του γιου του ιδρυτή της Ο.Α., Αλέξανδρου Ωνάση.

Η πλειοδοτούσα προσφορά, ποσού 25.000 ευρώ, έγινε από τον Λαρισαίο δικηγόρο των Αθηνών, ιδρυτή του κόμματος "Νέα Πορεία - Νέα Ελλάδα" και επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννο Γραμματίδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δεύτερος πλειοδότης προσέφερε 15.000 ευρώ και ο τρίτος 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Mercedes του Αλέξανδρου Ωνάση, που σήμερα χρήζει επισκευής και προμήθειας κάποιων σημαντικών ανταλλακτικών, ήταν ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο στην εποχή του. Το γεγονός και μόνο ότι ήταν αυτόματο τα λέει όλα.

«Πράγματι, υπεβλήθησαν προσφορές ενώπιον συμβολαιογράφου σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία η οποία έβγαλε εμένα ως πλειοδότη. Η διαδικασία δεν ήταν προφορική με χτυπήματα. Ήταν με δεσμευτικές έγγραφες σφραγισμένες προσφορές όπου ο καθένας εκ των προτέρων έβαλε την προσφορά του. Όπως πληροφορήθηκα αργότερα υπήρχε μια προσφορά των 5.000, μία των 10.000 και μία των 15.00 ευρώ εκτός από την δική μου, που ήταν η μεγαλύτερη. Η δικιά μου προσφορά ήταν και πιο κοντά στην πραγματικότητα γιατί εγώ έχω γνώση της συλλεκτικής αγοράς των αυτοκινήτων, γιατί είμαι συλλέκτης ο ίδιος και επομένως πίστευα ότι είναι μια τιμή ασφαλείας για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο», σημείωσε ο κύριος Γιάννος Γραμματίδης.

«Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί στο αυτοκίνητο και αυτό με συγκινεί σαν Έλληνα»

Όσο για το τι τον ώθησε να υποβάλλει αυτή την προσφορά, εξομολογήθηκε: «Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τιμώ όλους εκείνους τους μεγάλους ανθρώπους, τους “ογκόλιθους”, οι οποίοι προσέφεραν στη χώρα τους σαν επιχειρηματίες καθώς την έβγαλαν έξω από τα σύνορα και αυτοί είναι ο Ωνάσης, ο Νιάρχος, ο Λάτσης.

Συνεπώς έχω ένα σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν την Ελλάδα μας γνωστή. Οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτούς και ιδιαίτερα με την οικογένεια Ωνάση, είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Και επειδή ξέρω ότι τα κειμήλια και οι θησαυροί σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς ταλαιπωρούνται, ξεκινώντας ακόμα και από τα αρχαιολογικά μας μνημεία που καταστρέφονται και καταληστεύονται, εγώ δεν μπορούσα να το αφήσω αυτό να περάσει έτσι. Και έκανα μια μικρή προσωπική προσφορά προκειμένου να διαφυλαχθεί, να συντηρηθεί και να είναι αντάξιο της ιστορίας του το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που ήταν κομμάτι της ζωής του Αλέξανδρου Ωνάση. Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί στο αυτοκίνητο και αυτό με συγκινεί σαν Έλληνα. Αυτό ήταν το κίνητρο μαζί βέβαια με την αγάπη μου για τα κλασικά αυτοκίνητα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Mercedes του Αλέξανδρου Ωνάση, που σήμερα χρήζει επισκευής και προμήθειας κάποιων σημαντικών ανταλλακτικών, ήταν ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο στην εποχή του. Το γεγονός και μόνο ότι ήταν αυτόματο τα λέει όλα.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κύριος Γραμματίδης, «προτίθεμαι να στείλω το αυτοκίνητο στο εργοστάσιο της Mercedes στη Στουγκάρδη, προκειμένου να γίνει μια διάγνωση του τι χρειάζεται, προκειμένου να έρθει πάλι στην παλιά του μορφή. Μην εκπλαγείτε αν το κόστος επισκευής είναι όσο αυτό της αγοράς! Εγώ είμαι έτοιμος για αυτό».

Να σημειωθεί ότι από εδώ και πέρα ακολουθεί μια διαδικασία συγκεκριμένη, καθώς όπως εξηγεί ο Γιάννος Γραμματίδης, «υπάρχει ένα ΔΣ της τράπεζας το οποίο θα επικυρώσει τον διαγωνισμό και θα κρίνει κατά πόσο είναι πρόσφορος για την ίδια. Αν όλα πάνε καλά υπολογίζω πως σε 20 ημέρες θα έχω στα χέρια μου το αυτοκίνητο».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs