Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Politico: Αυτοί θα είναι τα «πρώτα θύματα» του Brexit


O υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ο Τζέρεμι Χαντ, προτίθεται να αποκαλύψει ...
μεγαλόπνοα σχέδια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του, τα οποία σκοπεύει να περατώσει εντός μιας δεκαετίας.

Στόχος του είναι να κάνει το βρετανικό ΕΣΥ αυτάρκες, με γηγενείς γιατρούς, αφού αυτή τη στιγμή ταλανίζεται από μειωμένο προσωπικό και αυξημένες ευθύνες.

Ο Χαντ σκοπεύει να αυξήσει τις θέσεις σπουδαστών Ιατρικής στα πανεπιστήμια κατά 25%, μια κίνηση που θα κοστίσει περίπου 100 εκατ. λίρες έως το 2020. Οι νέοι γιατροί που θα αποφοιτούν από τα βρετανικά πανεπιστήμια θα υποχρεούνται να παραμείνουν στο ΕΣΥ της χώρας για τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτηση τους.

Αυτή τη στιγμή, το 25% των ιατρών του βρετανικού ΕΣΥ προέρχονται από άλλες χώρες. Ως επίσης, οι Βρετανοί γιατροί φεύγουν από τη χώρα για να δουλέψουν στο εξωτερικό, με την Αυστραλία να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός. Ο λόγος που φεύγουν είναι οι καλύτεροι μισθοί και ο αυξημένος σεβασμός που απολαμβάνουν εκεί. Σύμφωνα με το BBC, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έκαναν αίτηση για να φύγουν πάνω από 2.500 Βρετανοί γιατροί.




Ο Χαντ διαμήνυσε πως «δε θέλουμε κανένας Ευρωπαίος πολίτης που εργάζεται στη Βρετανία να φύγει ελέω Brexit. Αλλά είναι σωστό να στερούμε από πιο φτωχές χώρες τους γιατρούς τους ενώ ταυτόχρονα να «διώχνουμε» Βρετανούς πολίτες οι οποίοι ονειρεύονται να γίνουν γιατροί;»

Αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω από 130.000 Ευρωπαίοι στο βρετανικό ΕΣΥ. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, έγιναν διαμαρτυρίες από το σύνολο των γιατρών που τόνιζαν την απίστευτη πίεση που θα δεχόταν σε περίπτωση αποχώρησης των συναδέλφων τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs