Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ένταση μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος - Σύμφωνα με το Reuters, πλέον το ΔΝΤ ζητάει κούρεμα


Μία μάχη "γιγάντων' Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον όπου ...
είναι σε εξέλιξη η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ανάμεσα στα καυτά ζητήματα είναι και το ελληνικό χρέος, με το ΔΝΤ να απαιτεί άμεσα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του και τους Ευρωπαίους να αντιστέκονται σθενάρα.

Η κόντρα αγρίεψε ακόμα περισσότερo μετά τα όσα μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο οποίος τηρώντας την ανωνυμία του, ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ θα επιμείνει στην πολύ σκληρή γραμμή του όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και δήλωσε συγκεκριμένα πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης "κούρεμα" προκαλεί ανατριχίλα στους Ευρωπαίους και κυρίως στη Γερμανία που θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν όχι μόνο ένα κούρεμα, αλλά ακόμα και μια πιο ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.




Η αποκάλυψη αυτή του Reuters έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την σαφή τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως το Ταμείο έχει ήδη επιδείξει ευελιξία στην αξιολόγησή του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Ταμείο έχει συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά στο "μέτωπο" των μεταρρυθμίσεων. Στο πλευρό του ΔΝΤ τάχθηκε με δηλώσεις του και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος συμφώνησε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως όσο πιο γρήγορα γίνει η αναδιάρθρωση τόσο το καλύτερο για την οικονομία.

Από την πλευρά του των Ευρωπαίων το στίγμα έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Bόλφγκανγκ Sόιμπλε ο οποίος έδειξε πως η Γερμανία δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση ούτε αναδιάρθρωση αλλά και σαφώς ούτε κούρεμα. Ο κ. Σόιμπλε βλέποντας τις πιέσεις της άλλης πλευράς του Ατλαντικού θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα του χρέους, σημειώνοντας πως το ελληνικό χρέος δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs