Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου (Photos)


Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 150 ετών από την Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου παρουσία του...
Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Το παρών στη δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Η μονή Αρκαδίου και η εμβληματική ιστορία της για το ελληνικό έθνος, σηματοδοτούν ένα ακόμα μεγαλειώδες όχι. Για αυτό ακριβώς πάντοτε τεκμηριώνουν πως, όπως είχα πει πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός της ελευθερίας, γιατί για μας η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων.Και η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία. Αγώνας τον οποίο φέρνουμε πάντα σε πέρας ομονοώντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο αγώνας των Κρητικών σηματοδότησε την ενότητα του έθνους. «Εδώ στο Αρκάδι, πριν από 150 ακριβώς χρόνια, γράφτηκε ίσως το πιο ένδοξο κεφάλαιο στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης. Η θυσία του Αρκαδίου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Τιμούμε αυτούς τους Κρητικούς αγωνιστές που έδωσαν τη δικιά τους προσωπική μάχη για την ελευθερία και για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ενότητα του ελληνικού έθνους. Τους είμαστε αιώνια υπόχρεοι».





Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.







Η ιστορία του Αρκαδίου

Το Αρκάδι αποτελεί τη σημαντικότερη σελίδα της κρητικής επανάστασης του 1866. Η πολιορκία του Αρκαδίου από τους Τούρκους σημειώθηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου με τον Μουσταφά Πασά να συγκεντρώνει 15.000 τακτικό στρατό (Τούρκους, Αλβανούς, Αιγυπτίους και Τουρκοκρητικούς) και τριάντα κανόνια έξω από τη Μονή, απαιτώντας από τον ηγούμενο Γαβριήλ να παραδοθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Στο μοναστήρι υπήρχαν 964 άνθρωποι 325 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναικόπαιδα.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου και οι αμυνόμενοι κράτησαν σθεναρά. Ωστόσο τη δεύτερη μέρα η εξωτερική γραμμή άμυνας διασπάται και σκοτώνεται ο Ηγούμενος Γαβριήλ. Στις 9 Νοεμβρίου οι Τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής.

Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον Κωστή Γιαμπουδάκη ή κατ’ άλλους τον Εμμανουήλ Σκουλά να την ανατινάζει σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια.

Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.
Πηγή: zarpanews.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs