Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μέχρι το 2029 σχεδιάζει να κυβερνά την Τουρκία ο Ερντογάν - Με βάση το προσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης


Έως το 2029 θα μπορεί να κυβερνά την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, με βάση το προσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που...
επεξεργάζεται το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σημειώνεται ότι με βάση το υπάρχον τουρκικό σύνταγμα, ουδείς μπορεί να υπηρετήσει στο αξίωμα του προέδρου πάνω από δύο θητείας. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να παραμείνει στην προεδρία μέχρι το 2024. Δηλαδή θα μπορούσε να κάνει άλλη μία θητεία μετά τη λήξη της τρέχουσας το 2019.

Όπως δήλωσαν, όμως, στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι που έχουν δει το προσχέδιο, η αναθεώρηση θα παραγράψει την τρέχουσα πενταετία Ερντογάν, δίνοντάς του το δικαίωμα να υπηρετήσει δύο ακόμα πενταετίες.

Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η μετατροπή της προεδρίας σε εκτελεστική, δίνοντας τεράστιες αρμοδιότητες στον κ. Ερντογάν και υποβαθμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος του AKP είναι να περάσει την αναθεώρηση από τη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και κατόπιν να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα, μέσα στην άνοιξη.




Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο του σχεδίου αναθεώρησης προβλέπει ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να αναλάβει «υπηρεσιακός» εκτελεστικός πρόεδρος αμέσως μετά το δημοψήφισμα, εφόσον επικρατήσει, και στη συνέχεια να επιζητήσει την «πρώτη» εκλογή του το 2019.

Προκειμένου να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή, ο κ. Ερντογάν χρειάζεται τις 40 έδρες των Εθνικιστών, καθώς το AKP ελέγχει μόνο 316 έδρες και χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 330 ώστε να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs