Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εννιαήμερο πένθος στην Κούβα, στις 4 Δεκεμβρίου η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο


Πως τον αποχαιρέτησαν οι πολιτικοί ηγέτες...
Στις 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη, μια πομπή με τις στάχτες του θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν σήμερα εθνικό πένθος εννέα ημερών λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο σε ηλικία 90 ετών.

Το συμβούλιο του Κράτους κήρυξε σε λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε «εθνικό πένθος εννέα ημερών» από το Σάββατο (σήμερα) έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Στη διάρκειά του θα διακοπούν «όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα» διευκρινίζει το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης.


Οι μεγάλοι ηγέτες τον αποχαιρετούν

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις «ελπίδες» και τις «διαψεύσεις» της, εκτίμησε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του κουβανού ηγέτη. «Ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε. Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας» είπε

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.




Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος» της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού», ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν τον χαρακτήρισε ως έναν «αιώνιο σύντροφο» μεταδίδει το BBC

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τόνισε: «Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν' ακολουθήσουν την κληρονομιά του».

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιδέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του» σύμφωνα με το BBC.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs