Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μισό εκατομμύριο Έλληνες δίνουν μάχη με την κατάθλιψη - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου


Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες δίνουν μάχη με την κατάθλιψη. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για...
ανησυχητική αύξηση των περιστατικών, κάτι που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και τις πληγές που ανοίγει, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενεί η εφημερίδα «Τα Νέα».

«Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας (2nd Mental Health Conference). «Κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι άρρωστοι. Επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε ψυχιάτρους ενώ αρκετοί σκέφτονται και το κόστος θεραπείας. Όσο όμως καθυστερεί η θεραπεία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναπηρίας» προσθέτει.




«Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην αυτοκτονία είναι τα χρέη και η κατάσχεση της οικίας», ανέφερε από τη μεριά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Οικονόμου. Στην Ελλάδα του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περίπου το 36% του πληθυσμού αγγίζει τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. «Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%. Ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας» τονίζει η κ. Οικονόμου.

Μάλιστα στη χώρα μας ανατράπηκε η κλασική επιδημιολογία που αναγνωρίζει τις γυναίκες ως τα βασικά θύματα της κατάθλιψης. «Τα τελευταία χρόνια της κρίσης επήλθε η μεγάλη ανατροπή. Πλέον η πλειονότητα των ασθενών με κατάθλιψη είναι οι άνδρες, οι οποίοι είναι πιο αποφασιστικοί στην αυτοκτονία».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs