Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Οι άγνωστες Αμερικάνικες κάλπες: Κογκρέσο, κυβερνήτες και δημοψηφίσματα - Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν σήμερα μόνο για Πρόεδρο


Εκτός από την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αμερικάνοι....
την 8η Νοεμβρίου θα έχουν πολλές ακόμα επιλογές να κάνουν στο ψηφοδέλτιό τους.


Εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τεθούν σε ψηφοφορία. Οι βουλευτές θα εκλεγούν για θητεία δύο ετών. Σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 246 έδρες, έναντι 186 των Δημοκρατικών, ενώ τρεις έδρες είναι κενές λόγω δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου.

Εκτός από τις 50 πολιτείες, κάλπες για «εκπροσώπους χωρίς δικαίωμα ψήφου» στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα στηθούν στην Περιφέρεια της Κολούμπια και τις πέντε «μη ενσωματωμένες περιοχές» των ΗΠΑ: στην Αμερικανική Σαμόα, στο Γκουάμ, στο Πουέρτο Ρίκο, στις Αμερικανικές Παρθένες νήσους και στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Όπως όλα δείχνουν οι Δημοκρατικοί δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν 218 βουλευτές για να κερδίσουν την πλειοψηφία.


Εκλογές για τη Γερουσία.

Φέτος 34 από τις 100 έδρες θα τεθούν σε ψηφοφορία. Οι γερουσιαστές θα εκλεγούν για θητεία έξι ετών. Σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 54 γερουσιαστές έναντι 44 γερουσιαστών των Δημοκρατικών και 2 ανεξάρτητων γερουσιαστών (συμμάχων των Δημοκρατικών).

Ο στόχος για τους Δημοκρατικούς είναι διπλός: αφενός να επανεκλέξουν δικούς τους υποψηφίους στις έδρες που ήδη είχαν και αφετέρου να «κλέψουν» 4 έδρες που κατέχουν Ρεπουμπλικάνοι, ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Αυτό θα συμβεί ευκολότερα σε περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (που στην περίπτωση αυτή θα είναι Δημοκρατικός) είναι εκείνος που δίνει την καθοριστική ψήφο σε περίπτωση ισοψηφιών στη Γερουσία.





Εκλογές για Κυβερνήτες.

Δώδεκα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα εκλέξουν τους κυβερνήτες τους. Πρόκειται για τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με εκτεταμένες αρμοδιότητες που τους παραχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο κυβερνήτης είναι η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της πολιτείας και μαζί με τους γερουσιαστές, αποτελεί τον «μεσολαβητή» ανάμεσα στην πολιτεία του και το κέντρο εξουσίας της Ουάσινγκτον.


Πολιτειακά Δημοψηφίσματα.

Οι ψηφοφόροι 35 πολιτειών θα έχουν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους επί 157 συνολικά δημοψηφισματικών ερωτημάτων. Ανάμεσά τους: ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση της Μαριχουάνας (σε εννέα πολιτείες), την αλλαγή κάποιων εκλογικών κανονισμών (σε επτά πολιτείες), καθώς και ζητήματα εκπαίδευσης, φορολογίας στον καπνό, ελέγχου της οπλοκατοχής, κατώτατου μισθού και της θανατικής ποινής.

Δύο από τα ερωτήματα ξεχωρίζουν: στην Καλιφόρνια οι πολίτες θα ψηφίσουν για το εάν πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση προφυλακτικού από τους ηθοποιούς πορνογραφικών ταινιών που γυρίζονται στην πολιτεία, ενώ στο Κολοράντο θα τεθεί το ερώτημα για νομιμοποίηση της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» σε ασθενείς βαριών ασθενειών.


Τοπικές Εκλογές.

Τέλος χιλιάδες αιρετές θέσεις της δημόσιας διοίκησης σε πολλές πολιτείες θα ανανεωθούν σε τοπικό επίπεδο. Ανάμεσά τους πολιτειακά νομοθετικά σώματα, δικαστές, δημοτικά συμβούλια και δήμαρχοι, σερίφηδες κ.α.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs