Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο βασιλιάς της Ισπανίας χαιρετίζει την προσωπικότητα του Φιντέλ και οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους της Μαδρίτης


Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ χαιρέτισε σήμερα «μια φυσιογνωμία αναμφίβολης... ιστορικής σημασίας», εκείνη του Φιντέλ Κάστρο, την ώρα που διαδηλωτές υπέρ και κατά του εκλιπόντος ηγέτη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Μαδρίτης.

«Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας» έγραψε ο Ισπανός βασιλιάς.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω… να υπενθυμίσω τους δεσμούς το με την (βασιλική) οικογένεια της Ισπανίας» συμπλήρωσε σε ένα τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, όπου διατύπωνε τα συλλυπητήριά του.

Ο πατέρας των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία.

«Για μία ακόμη φορά το γεγονός της πολύ στενής σχέσης μεταξύ της Κούβας και της Ισπανίας εξηγεί το ότι κάθε τι που αγγίζει την Κούβα το αισθανόμαστε πολύ έντονα» έγραψε ο βασιλιάς.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν τα πλήθη των επικριτών και υποστηρικτών του Φιντέλ Κάστρο που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κούβας.

Περίπου 10 διαδηλωτές φώναζαν «ο τύραννος πέθανε», ενώ οι περισσότεροι, περισσότεροι από 100 στον αριθμό, φώναζαν το σύνθημα «ζήτω η επανάσταση».

Οι πολέμιοι του εκλιπόντος ηγέτη τσούγκριζαν ποτήρια με κρασί για να «εορτάσουν» τον θάνατό του. Επιφωνήματα αποδοκιμασίας ήχησαν εναντίον τους από τους περίπου 150 Ισπανούς και Κουβανούς διαδηλωτές, εκ των οποίων πολλοί ήταν στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Εκ μέρους της πλατφόρμας "Cuba Democracia Ya", ο Ριγκομπέρτο Καρθελέρ Ιμπάρα κατηγόρησε τον Κάστρο ότι «έκλεψε την επανάσταση» της Κούβας για να επιβάλει μια «κληρονομική μοναρχία».

«Όλοι εκείνοι που δεν συμμερίζονταν την ιδεολογία του ή δεν τον χειροκροτούσαν τιμωρούνταν ή οδηγούνταν στην φυλακή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο 53χρονος Κουβανός, που εξήγησε ότι «απελάθηκε» από την Κούβα το 1993, αφού πέρασε στην φυλακή ενάμιση χρόνο ως «πολιτικός κρατούμενος».

Ωστόσο περισσότεροι από 150 διαδηλωτές φώναζαν όλοι μαζί:

«Ζήτω η Κούβα, ο Φιντέλ και ο Τσε (Γκεβάρα)».

«Ο Φιδέλ μας έδωσε την πραγματική ανεξαρτησία και μας τα προσέφερε όλα: την υγεία, την εκπαίδευση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Περέθ, πρόεδρος μιας κουβανικής οργάνωσης στη Μαδρίτη.

Εκτός του βασιλιά Φιλίππου, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι περιέγραψε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης ως «μια φυσιογνωμία ιστορικών διαστάσεων» σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs