Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Σεούλ: Χιλιάδες πολίτες ζητούν την παραίτηση της προέδρου με αφορμή το σκάνδαλο Τσόι


Χιλιάδες Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν σήμερα στη Σεούλ, υπό την αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας, με αίτημα...
την παραίτηση της προέδρου Παρκ Γκέουν-Χίε το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί σε ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της απομάκρυνσης της Παρκ από το αξίωμά της και προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι τον Γαλάζιο Οίκο, το προεδρικό μέγαρο. Στο κέντρο της πρωτεύουσας είχαν αναπτυχθεί 20.000 αστυνομικοί για τη διαφύλαξη της τάξης.

Το βράδυ της Παρασκευής η πρόεδρος, σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά τηλεοπτικό διάγγελμά της, παραδέχτηκε ότι υπήρξε "απρόσεκτη" και δήλωσε έτοιμη να καταθέσει στον εισαγγελέα για το σκάνδαλο διαφθοράς. Η Παρκ κατηγορείται ότι ήταν υπό την επιρροή μιας σκιώδους συμβούλου, της Τσόι Σουν-Σιλ η οποία επωφελήθηκε από το γεγονός αυτό για να εκβιάζει βιομηχάνους. Η Τσόι συνελήφθη την Πέμπτη για απάτη και κατάχρηση εξουσίας.

Η Παρκ, η δημοτικότητα της οποίας έχει πέσει στο 5%, παραδέχτηκε ότι είναι υπεύθυνη για το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η έμπιστη φίλη της επί 40 χρόνια και ότι, εξαιτίας αυτής της φιλίας, επέδειξε "αμέλεια" και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Διέψευσε όμως τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της "Ρασπούτινας" –όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι– συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.

Η έμπιστη της Παρκ είναι κόρη ενός μυστηριώδους θρησκευτικού ηγέτη, του Τσόι Τάε-Μιν, ο οποίος έγινε μέντοράς της μετά τη δολοφονία της μητέρας της το 1974.





Μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα της Παρκ, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα οργανώσει ένα κίνημα με αίτημα την απομάκρυνση της προέδρου.

Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να παραιτηθεί η Παρκ και ότι θα ολοκληρώσει όπως-όπως τη θητεία της μολονότι έχει αποδυναμωθεί όχι μόνο από το σκάνδαλο της Τσόι αλλά και από την αύξηση της ανεργίας, την υποχώρηση της ανάπτυξης και τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs