Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Κρήτη: Έπιασαν δηλητηριώδες ψάρι, το δεύτερο πιο τοξικό ζώο στον πλανήτη - Στο Ηράκλειο


Ένας τεράστιος λαγοκέφαλος που φτάνει περίπου το μισό μέτρο σε μήκος, αλιεύτηκε στο...
λιμάνι του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει το fishingmania.gr, ο λαγοκέφαλος ο οποίος έχει πλημμυρίσει τις ακτές της ανατολικής Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας είναι το δεύτερο πιο τοξικό ζώο στον πλανήτη.

Πιο τοξικό από την πιο επικίνδυνη κόμπρα, και από τον πιο θανατηφόρο σκορπιό, από την πιο δηλητηριώδη αράχνη. Είναι εξαιρετικός θηρευτής, αποτελεί μία σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ένας λαγοκέφαλος έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Η τοξίνη του είναι 1250 φορές πιο ισχυρή από το κυάνιο και δεν υπάρχει αντίδοτο.

Ο λαγοκέφαλος ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά μετά το 2003 εμφανίστηκε στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.





Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ, ωστόσο ο πληθυσμός του όλο και αυξάνεται στα ελληνικά ύδατα.


Τι γίνεται αν κάποιος φάει το ψάρι

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση του ψαριού. Πρώτα μουδιάζουν τα χείλη και η γλώσσα. Το επόμενο σύμπτωμα είναι παραισθησία και μία αίσθηση ελαφρότητας σαν να αιωρείσαι. Μετα ξεκινάει πονοκέφαλος, έντονος πόνος στο στομάχι που συνεχίζει σε σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs