Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης εμποδίζει την απώλεια βάρους


Τα αναψυκτικά διαίτης εμποδίζουν την απώλεια βάρους, σύμφωνα με έρευνα τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει η...
Daily Mail. Τα αναψυκτικά με «λίγες θερμίδες» προσελκύουν εκατομμύρια καταναλωτών που θέλουν να χάσουν κιλά. Όμως, σύμφωνα με μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, όλες αυτές οι καλές προθέσεις ακυρώνονται από τις γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, που διαταράσσει τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με την μελέτη η ασπαρτάμη, συμπεριλαμβάνει την ουσία φαινυλαλανίνη η οποία διαταράσσει τη λειτουργία ενός ενζύμου, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Το συγκεκριμένο ένζυμο είναι ο βασικός υπαίτιος για μεταβολικές διαταραχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε πειράματα σε ποντίκια, ότι η χορήγηση ασπαρτάμης στο νερό τους, οδήγησε στο να πάρουν βάρος και ανέπτυξαν προβλήματα με το μεταβολισμό τους.

«Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, είναι σχεδιασμένα να μειώνουν το βάρος και να μειώνουν τα περιστατικά μεταβολικού συνδρόμου, όμως μία σειρά κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών, έχουν δείξει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και στην πραγματικότητα κάνουν τα πράγματα χειρότερα» είπε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Richard Hodin. 

«Αποκαλύψαμε ότι η ασπαρτάμη μπλοκάρει ένα ένζυμο του εντέρου που ονομάζεται εντερική αλκαλική φωσφατάση (ΙΑΡ) που προηγουμένως έχει φανεί ότι αποτρέπει την παχυσαρκία, τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι νομίζουμε ότι η ασπαρτάμη δεν λειτουργεί γιατί, παρά το γεγονός ότι είναι υποκατάστατο της ζάχαρης, μπλοκάρει την ευεργετική λειτουργία του ΙΑΡ».

Η έρευνα έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης έρευνας του Hodin του 2013 η οποία βρήκε ότι παρέχοντας ΙΑΡ σε ποντίκια που είχαν διατροφή υψηλών λιπαρών, απέτρεψε την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου. Προηγούμενες έρευνες, έδειξαν ότι η φαινυλαλανίνη αναστέλλει την ΙΑΡ και με δεδομένο ότι η φαινυλαλανίνη παράγεται με κατά τη διαδικασία χώνεψης της ασπαρτάμης, ο καθηγητής του Χάρβαρντ, αποφάσισε να μελετήσει την ίδια την ασπαρτάμη.





«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το μηχανισμό γιατί αυτές οι τεχνικές γλυκαντικές ουσίες δεν λειτουργούν. Υπήρχαν κάποια στοιχεία σχετικά με την κατανάλωσή τους, που έλεγαν ότι αυτές οι ουσίες δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα πείνας και μπορεί να συνδέονταν με την αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων. Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας και το μπλοκάρισμα της ΙΑΡ από την ασπαρτάμη μπορεί να εξηγεί με κατανοητό τρόπο γιατί οι γλυκαντικές ουσίες έχουν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα» είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δέχθηκε τα πυρά από την ένωση αναψυκτικών της Βρετανίας, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η έρευνα είναι αβάσιμη γιατί διενεργήθηκε σε ποντίκια και έβγαλε συμπεράσματα που είναι τελείως αντίθετα με μία σειρά ερευνών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτές οι έρευνες, και με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δείχνουν ότι τα αναψυκτικά χαμηλών θερμίδων, βοηθούν τους καταναλωτές να διατηρήσουν χαμηλή πρόσληψη θερμίδων στο πλαίσιο μιας συνολικής υγιεινής διατροφής, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs