Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Το σχόλιο Βαρουφάκη για την επίσκεψη Ομπάμα


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ήταν...
«άνευ σημασίας», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο του 2015 δήλωσε ότι «ο Ομπάμα χρησιμοποίησε μια ελάχιστη προεδρική γλώσσα για να περιγράψει τη λιτότητα και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αλλά, όπως του είπα, το υπουργείο των Οικονομικών του δεν ακολουθούσε τη γραμμή του και συνέχισε να μην το κάνει».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «στο τέλος δεν είχαμε καμία βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη. Αυτή ήταν μια περίοδος που ο Ομπάμα θα μπορούσε να στηρίξει τα λόγια του με πράξεις, για να στηρίξει μια συμφωνία που θα είχε νόημα για την Ελλάδα, την Ευρώπη ακόμα και για την Αμερική. Δεν το έκανε. Αυτό το ταξίδι τώρα είμαι σίγουρος ότι του είναι ένα πολύ ευχάριστο αλλά είναι εντελώς άνευ σημασίας».

Ερωτηθείς γιατί δεν ακολούθησε κάποιον άλλον δρόμο, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «η εντολή που είχα από τους ψηφοφόρους μου ήταν να πάω στους πιστωτές και να τους προτείνω μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους και μια λογική μεταρρυθμιστική πολιτική που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξεπληρώσει στους δανειστές όσα περισσότερα μπορούσε. Η τραγωδία της δανειακής συμφωνίας που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση -και εξαιτίας της παραιτήθηκα επειδή δεν μπορούσα να τη συνυπογράψω- είναι ότι τώρα δεν πρόκειται να πάρουν τα λεφτά τους πίσω».




Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC Alex Riston σχετικά με το «γιατί δεν είπατε στους πιστωτές ότι δεν έχουμε λεφτά και ξεκινάμε από την αρχή», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Να σας θυμίσω ότι ήμουν υπουργός Οικονομικών και όχι ο Πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η σύστασή μου προς τον Πρωθυπουργό τη νύχτα του δημοψηφίσματος που ο ελληνικός λαός έδωσε μια εντολή σε ποσοστό 62%, να κάνει η κυβέρνηση αυτό που είπες. Ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του μου είπε ότι ήρθε η ώρα να παραδοθούμε. Προσπάθησα να τον μεταπείσω, πέρασα περίπου τρεις ώρες προσπαθώντας, απέτυχα και υπέβαλα την παραίτησή μου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs