Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμιο πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης


Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιδέλ Κάστρο, στο πλαίσιο...
του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του εκλιπόντος ηγέτη που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιντέλ και Ζήτω ο Ραούλ».

Στη συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης είπε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιδέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιδέλ. Εγώ είμαι ο Φιντέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισε να το επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.

«(Βρισκόμαστε εδώ) για όλα όσα έκανε ο Φιντέλ μετά τον θρίαμβο της επανάστασης», δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής.

«Ο Φιντέλ έβαλε την Κούβα στον χάρτη κι έκανε την Κούβα παράδειγμα για τους πολίτες του κόσμου, ειδικά για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον Φιδέλ Κάστρο.

«Αυτά είναι νέα που κανείς δεν είχε προετοιμαστεί να ακούσει, ειδικά όχι για τον Κομαντάντε Φιδέλ» είπε η Ροζάριο Γκαρσία, κάτοικος της Αβάνας.


Φιντέλ Κάστρο, η τελευταία μεγάλη φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνισμού

Σύμβολο των ελπίδων του Τρίτου Κόσμου και των απελευθερωτικών κινημάτων στην αρχή της επανάστασής του το 1959, ο "Barbudo" (γενειοφόρος) με την πράσινη στρατιωτική στολή στο χρώμα της ελιάς μετατράπηκε ωστόσο σιγά σιγά σε έναν αυταρχικό και δογματικό ηγέτη, αρνούμενος κάθε φιλελευθερποίηση και εμποδίζοντας κάθε αντιπολίτευση.

Γιος ενός γαιοκτήμονα ισπανικής καταγωγής, ο Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της επαρχίας Οριέντε (ανατολικά). Φοίτησε σε σχολείο των Ιησουιτών και έλαβε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα το 1952, οργανώνει τον ένοπλο αγώνα μαζί με τον αδελφό του Ραούλ. Στις 26 Ιουλίου 1953, επιχειρεί να επιτεθεί στον στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα (ανατολικά) αλλά αποτυγχάνει. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται δύο χρόνια αργότερα.

Εξόριστος στο Μεξικό, αποβιβάζεται μαζί με 81 άνδρες --μεταξύ των οποίων ο Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα-- τον Δεκέμβριο του 1959 στη νότια ακτή της χώρας. Η αποστολή αποδεκατίζεται. Καταφεύγει με μια χούφτα αντάρτες στους λόφους της Σιέρα Μαέστρα, καταφέρνει να αναδιοργανωθεί και να πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος της επαρχίας Οριέντε.

Τον Αύγουστο του 1958 ξεκινά μια μεγάλη επίθεση η οποία θα καταλήξει στην κατάρρευση του καθεστώτος του Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Στις 8 Ιανουαρίου, περιβαλλόμενος από τους "barbudos" του --τον αδελφό του Ραούλ, τον "Τσε" Γκεβάρα, τον χαρισματικό Καμίλο Σιενφουέγος-- ο Φιδέλ Κάστρο εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αβάνα.

Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1959, συγκεντρώνει σύντομα όλες τις εξουσίες προτού ιδρύσει το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965, μοναδικό κόμμα μέχρι σήμερα. Παραχώρησε το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κόμματος στον αδελφό του Ραούλ τον Απρίλιο του 2011.

Το 1961 ανακηρύσσει "τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα" της επανάστασης κατά την απόπειρα εισβολής εξόριστων Κουβανών, που υποστηρίζονται από τη CIA, στον Κόλπο των Χοίρων.

Οι Αμερικανοί, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επιβάλλουν εμπάργκο στο νησί, δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι οδήγησε τον κόσμο το 1962 στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα σε απόσταση μικρότερη των 200 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.

Παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που του στέρησε έναν οικονομικό υποστηρικτή και έναν απαράμιλλο σύμμαχο, κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του, συνεχίζοντας να σηκώνει κεφάλι στην Ουάσινγκτον και αρνούμενος κάθε χαλάρωση του καθεστώτος του.

Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, τον ακατάλυτο υπουργό Άμυνας και δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά τον Φεβρουάριο του 2008.



Συλλυπητήρια του Πρ. Παυλόπουλου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Τη λύπη του για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας Ραούλ Κάστρο. «Mε μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Fidel Castro Ruz, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και διακεκριμένης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμα και συμπληρώνει: «Εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς εκφράζω σε εσάς, Κύριε Πρόεδρε, αλλά και στον Κουβανικό Λαό βαθύτατα συλλυπητήρια».


Αλ. Τσίπρας: Αντίο κομαντάτε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών

Με μια διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook, αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο Twitter έγραψε: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και παραθέτει το post του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση, «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών.


Στο λογαριασμό του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας, αναλυτικότερα έγραψε:

«Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι'αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση.

Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!».



Ο Ν. Βούτσης για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο

«Ο Φιντέλ Κάστρο σφράγισε την παγκόσμια ιστορία με τους αγώνες του για την ελευθερία και ανεξαρτησία του λαού της Κούβας. Έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Θερμά συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας». «Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσή του για το θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας.


Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορική προσωπικότητα ο Φιντέλ Κάστρο

«Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την απώλεια του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας.


Το υπ. Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον λαό της Κούβας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, μιας εμβληματικής, όπως αναφέρει, μορφής της διεθνούς πολιτικής και «ενός σταθερού, πιστού φίλου της Ελλάδας και της Κύπρου». «Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος», καταλήγει.


ΚΚΕ: «Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών του κόσμου»

«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό,» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.


Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Με μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Έγραψε στο twitter: «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία».


"Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή", αναφέρει η Φώφη Γεννηματά για τον Φιντέλ Κάστρο


"Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο", αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον Φιντέλ Κάστρο, και προσθέτει: "η Iστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs