Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ανασχηματισμός: Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων


Θέμα ωρών, το πολύ ελαχίστων εικοσιτετραώρων θεωρείται ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, ζήτημα το οποίο πάντως τις προηγούμενες μέρες ...
έδειξε να ανοιγοκλείνει και να παρουσιάζει πολλά μπρος -πίσω με την κυβέρνηση να μοιάζει να συντηρεί την "εκκρεμότητα" αυτή.

Από το πρωί της Τετάρτης οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν ότι επίκειται ανασχηματισμός ως το τέλος της εβδομάδας, ενδεχομένως ακόμη και το βράδυ της Πέμπτης, όμως λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του» κι έδειχναν να τοποθετούν χρονικά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο μετά τη διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα, αν όχι και αργότερα.

Η σχετική φημολογία αναπτύχθηκε εκ νέου χθες το απόγευμα (πληροφορίες έκαναν λόγο για ανακοινώσεις την Παρασκευή ή το Σάββατο, αυτή τη φορά) και το βράδυ άρχισε να διαφαίνεται έντονη κινητικότητα γύρω από αυτό το μέτωπο. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε διάψευση από κυβερνητικές πηγές, όπως συνέβη το βράδυ της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι «δομικός» περιλαμβάνει δηλαδή «σπάσιμο» υπουργείων και δημιουργία νέων (5 τον αριθμό σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα που διέρρευσαν από το ΣτΕ το οποίο και τα ενέκρινε – Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Πολιτικής, Ενέργειας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Τουρισμού).

Κατεύθυνση του πρωθυπουργού ήταν σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο σχήμα να μπουν τόσο «νέο αίμα», «τεχνοκράτες» και στελέχη της νέας γενιάς των 35αρηδων – 40άρηδων, όσο και πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά και ει δυνατόν από άλλους πολιτικούς χώρους προκειμένου να δοθεί ένα σήμα ηλικιακής αφενός και πολιτικής αφετέρου διεύρυνσης.

Πάντως, στο κομμάτι αυτό ακούγεται ότι ο πρωθυπουργός συνάντησε και αρκετές αρνήσεις, στις οποίες ενδεχομένως να οφείλεται η αίσθηση «παγώματος» του ανασχηματισμού το βράδυ Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

Υπό ευρεία αναδιάταξη φέρεται να τελεί το Μαξίμου καθώς στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου φαίνεται πως τοποθετείται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ έντονα φημολογείται και η μετακίνηση του Νίκου Παππά από το Επικρατείας προς άλλο χαρτοφυλάκιο, μένει να φανεί αν πρόκειται για παραγωγικό ή άλλο υπουργείο.

Την ίδια ώρα η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται να μετακινείται είτε στο Υγείας είτε στο Εσωτερικών.




Ωστόσο, για το Εσωτερικών ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος δε φαίνεται να παραμένει άλλο στο υπουργείο Εργασίας.

Ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την τύχη του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μετά την εναντίωσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι δε θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως αν του αφαιρεθεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δε θα είναι πλέον υπουργός, μένει να απαντηθεί το ερώτημα αν έχει αλλάξει κάτι μετά την βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς νέα σενάρια τον θέλουν να παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα.

Μεταξύ των υπουργών που είναι «αμετακίνητοι» συγκαταλέγονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας αν ο ίδιος θελήσει να παραμείνει αναβαθμίζεται σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs