Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές ΗΠΑ: Έκλεισαν ήδη οι κάλπες και βγήκαν αποτελέσματα στην πόλη που ψηφίζει πάντα πρώτη


Η μικρή πόλη Ντίξβιλ Νοτς της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ είναι διάσημη για ...
ένα μόνο λόγο. Είναι η πρώτη πόλη που ανοίγει τις κάλπες της στις Αμερικάνικες Εκλογές, ξεκινώντας την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της ημέρας των εκλογών. Και επειδή οι κάτοιοι της πόλης είναι ελάχιστοι, η διαδικασία ολοκληρώνεται σύντομα και τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως.

Έτσι, στο Ντίξβιλ Νοτς η Χίλαρι Κλίντον κατέκτησε τη νίκη συγκεντρώνοντας 4 ψήφους έναντι 2 του αντιπάλου της των Ρεπουμπλικανών. Μια ψήφος πήγε στον Γκάρι Τζόνσον και μια ήταν ανέφερε το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ (υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012). Η ψήφος αυτή τυπικά δεν είναι άκυρη καθώς σε κάποιες πολιτείες επιτρέπεται στους ψηφοφόρους να γράφουν όποιο όνομα νομίζουν στο ψηφοδέλτιο. Εννοείται όμως πως εάν το πρόσωπο αυτό δεν είναι υποψήφιος, η ψήφος έχει καθαρά έννοια διαμαρτυρίας.

Σε άλλες δύο μικρές πόλεις του Νιου Χάμσαϊρ που επίσης άνοιξαν νωρίς τις κάλπες η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη. Στο Μίλσφιλντ ο Τραμπ πήρε την πρωτιά με 16 ψήφους έναντι 4 που εξασφάλισε η αντίπαλός του (με μία ψήφο να πηγαίνει στον μη-υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς), ενώ στο Χαρτς Λοκέϊσον η Κλίντον κέρδισε 17 ψήφους έναντι 14 του Τραμπ, με τον Γκάρι Τζόνσον να παίρνει τρεις ψήφους και άλλες τρεις να πηγαίνουν σε μη-υποψηφιους (Μπέρνι Σάντερς, Τζόν Κάσιτς).




Όπως είναι λογικό αυτά τα πρώτα αποτελέσματα δεν έχουν καμία απόλύτως σημασία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ενδεικτικά. Παρόλα αυτά εξασφαλίζουν λίγα λεπτά δημοσιότητας στις μικρές αυτές πόλεις και προσφέρουν στους κατοίκους τους την «ικανοποίηση» ότι ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν και έγιναν γνωστές οι προτιμήσεις τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs