Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να «παγώσει» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


Για τα «πογκρόμ» κατά πολιτικών και ΜΜΕ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου...
Το προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είχε προαναγγελθεί, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές η απόφασή αυτή εκτιμάται ότι είναι η «απάντηση» στα μέτρα της Άγκυρας κατά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τα 28 κράτη-μέλη «να σταματήσουν προσωρινά» οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μέχρι την άρση των δυσανάλογων μέτρων που ελήφθησαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στην Τουρκία».

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)​ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ».
Τι οδήγησε στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει κατά πάντων ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου βάζει... τρικλοποδιά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε., ενώ ο ίδιος σφυρίζει αδιάφορα σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της απόφασης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ και προσθέτουν πως από την πλευρά της η Τουρκία έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της απόφασης.

Προχθές, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «άνευ σημασίας» την ψηφοφορία."Το λέω εκ των προτέρων, αυτή η ψηφοφορία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, δεν έχει καμία αξία για εμάς", δήλωσε ο Ερντογάν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Google+ Followers