Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Bloomberg: Το Brexit και ο Τραμπ ήταν μόνο η αρχή - Το ντόμινο χτυπάει την Ευρώπη


Μετά την επιτυχία στη Βρετανία και τις ΗΠΑ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στα ...
πέντε επόμενα σημεία που μπορεί να χτυπήσει το ντόμινο του λαϊκισμού, γράφει το Bloomberg.

Οι κάλπες ανοίγουν σε λιγότερο από ένα χρόνο σε Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η οργή απέναντι στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο με σοβαρά παράπονα για τις ανισότητες μέχρι τη μετανάστευση θα καθορίσουν την ψήφο, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί.

«Τώρα, αρχίζουμε να μαθαίνουμε ότι οι δημοσκοπήσεις πάντα υποεκτιμούν τους εξτρεμιστές και τους εθνικιστές υποψηφίους» λέει ο Bob Janjuah, αναλυτής στη Nomura. Οι λαϊκιστές που ανεβαίνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αμφισβήτησαν και έσπασαν το φράγμα του κατεστημένου στη Βρετανία. Η αρχή έγινε με το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, όπου οι Βρετανοί αρνήθηκαν τις εκκλήσεις του Βρετανικού κατεστημένου και των διεθνών οργανισμών και αποφάσισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. 


Ιταλικό δημοψήφισμα

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι Ιταλοί θα ψηφίσουν για αλλαγές στο Σύνταγμα που σύμφωνα με τον Ρέντσι θα οδηγήσουν σε πιο σταθερές κυβερνήσεις και εξορθολογισμό της νομοθεσίας. Ο Ρέντσι έχει πει ότι εάν χάσει το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί. Οι δημοσκοπήσεις, εάν γίνονται πλέον πιστευτές, προβλέπουν οριακή ήττα για τον Ρέντσι. 

Ο ιδρυτής του «κινήματος Πέντε Αστέρων» χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη νίκη Τραμπ και επιτέθηκε στο σύστημα των ΜΜΕ και του κατεστημένου, ο ίδιος έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη.




Εκλογές Αυστρία

Στις 4 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα με το ιταλικό δημοψήφισμα, οι Αυστριακοί επιστρέφουν στις κάλπες και μπορεί να αναδειχθεί καγκελάριος ακροδεξιός, ο πρώτος στη δυτική Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Alexander Van der Bellen, επικεφαλής των Πρασίνων κέρδισε τον Μάιο τις εκλογές έναντι του ακροδεξιού Norbert Hofer με διαφορά μόλις 30.000 ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η μάχη είναι οριακή για να δώσουν πρόβλεψη.


Ολλανδία

Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 για την Ευρώπη ξεκινούν από την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Η Ολλανδία είναι πολιτικό εργαστήριο για την Ευρώπη με τις ασταθείς, πολυκομματικές συμμαχίες να είναι κάτι αναμενόμενο και με 13 κόμματα να διεκδικούν την είσοδο στη βουλή.

Ο Geert Wilders, ηγέτης του αντι-μουσουλμανικού κόμματος είναι πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις με τους φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Mark Rutte, και θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα του για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Το έκαναν οι Βρετανοί θα το κάνουμε και εμείς», τονίζει.


Γαλλικές εκλογές

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν αναδείξει το «Εθνικό Μέτωπο» με δύο διαφορετικές γενιές Λεπέν αν και η χώρα το απέρριψε την τελευταία στιγμή. Η νίκη των Βρετανών υποστηρικτών του Brexit και του Τραμπ, δείχνουν ότι πλέον τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Μετά τη νίκη Τραμπ κανείς στη Γαλλία δεν μπορεί πλέον με βεβαιότητα να πει ότι η Λεπέν δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Νομίζω ότι θα υπάρχουν ήδη πολλοί στη Γαλλία που θα αναρωτιούνται εάν είναι τόσο βέβαιο ότι δεν μπορεί να βγει η Λεπέν, νομίζω ότι οι Γάλλοι θα είναι αρκετά νευρικοί» είπε στο Bloomberg ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland.


Γερμανικές εκλογές

Η Γερμανία με τις συνταγματικές τις επιταγές και τις ισορροπίες που έχουν στόχο να αποτρέπουν φωνές που έχουν αντιδημοκρατικές τάσεις, είναι επίσης μία από τις χώρες που αντιστέκεται περισσότερο στον λαϊκισμό. Οι εκλογές του φθινοπώρου του 2017 θα δείξουν εάν είναι σε ισχύ αυτή η μεταπολεμική συνθήκη. Ο Frauke Petry, συμπρόεδρος του αντι-μεταναστευτικού AfD βλέπει στη νίκη του Τραμπ ένα καλό μάθημα για την Ευρώπη. «Όπως οι Αμερικάνοι δεν πίστεψαν τους δημοσκόπους των κυρίαρχων ΜΜΕ, οι Γερμανοί πρέπει να βρουν το κουράγιο να αφήσουν το στίγμα τους στις κάλπες. Η Μέρκελ, η οποία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις της για το εάν θα είναι υποψήφια έχει ήδη υποφέρει σε μία σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις με φόντο την πολιτική της στο θέμα της μετανάστευσης, την οποία έχει καταδικάσει το AfD και ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως τρέλα. Η νίκη του Τραμπ μπορεί να είναι μία προτροπή για να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία.
Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs