Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι; Τι συμβολίζει το έθιμο


Λέγεται ότι οι Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προέρχονται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με ....
άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Saturnalia.

Αυτό το έθιμο το υιοθέτησαν και οι πρώτοι Χριστιανοί. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται και από ένα διάταγμα της εκκλησίας της Bracara που εκδόθηκε αργότερα και απαγόρευε στους Χριστιανούς να διακοσμούν τα σπίτια τους με κλαδιά δέντρων την ίδια εποχή με τους ειδωλολάτρες, καθώς η Saturnalia ξεκινούσε περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, οι Δρυΐδες θεωρούσαν ότι το γκι εξασφαλίζει τη γονιμότητα αλλά και προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις της μαγείας!


Επιπλέον, σε περιόδους πολέμων, εάν οι εχθροί συναντούνταν στο δάσος, κάτω από γκι, θα έπρεπε να καταθέσουν τα όπλα τους και να τηρήσουν εκεχειρία μέχρι την επόμενη ημέρα. Σε αυτή την τόσο παλιά συνήθεια, λέγεται από πολλούς πως οφείλουμε το έθιμο τού, να κρεμούμε στο ταβάνι του σπιτιού ένα κλαρί γκι και, κάτω από αυτό να ανταλλάσσουμε φιλιά -ως ένδειξη φιλίας και καλής θέλησης.

Για τους υποστηρικτές της αγγλοσαξονικής προέλευσης των εθίμων που συνδέονται με το γκι, αυτά σχετίζονται με το μύθο της Freya, που ήταν η θεά της αγάπης, της ομορφιάς και της γονιμότητας.

Σύμφωνα με το μύθο, ένας άντρας έπρεπε να φιλήσει οποιαδήποτε κοπέλα που, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, βρισκόταν τυχαία κάτω από ένα κλαράκι γκι που κρεμόταν από το ταβάνι. Ακόμη και αν η ειδωλολατρική σημασία έχει ξεχαστεί, το έθιμο της ανταλλαγής του φιλιού κάτω από το γκι, έχει παραμείνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Β. Αμερική. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι εάν ένα ερωτευμένο ζευγάρι ανταλλάξει ένα φιλί κάτω από το γκι, είναι μια υπόσχεση πως θα παντρευτεί, καθώς και μια “πρόβλεψη” για ευτυχία και μακροζωία…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs