Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Δήλωση «βόμβα» από Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικά


Στην ίδια ρητορική για τα «σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων έρχονται σήμερα οι δηλώσεις...
του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση 




των βουλευτών του Λαικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP),Φικρί Σααλάρ και Νιγιαζί Νεφί, πως τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Την απάντηση Τσαβούσογλου δημοσιεύει η εφημερίδα Milliyet, λίγες μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αναφορικά με τα κατεχόμενα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του αναφορικά με τη μη αποδοχή των συνόρων της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα αναφορικά στην κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί γνωστοποιηθεί στην κοινή γνώμη με ποικίλες ανακοινώσεις του υπουργείου ήδη από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και σε περίπτωση μιας τέτοιας απόπειρας, κάτι τέτοιο δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή και κατά τη θητεία του AKP.




Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην εθνική πολιτική ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο» απάντησε ο κύριος Τσαβούσογλου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs