Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ξαφνική... ευαισθησία ΔΝΤ για τις ανισότητες στον κόσμο


Όχι, δεν πρόκειται για εκπρόσωπο κάποιο σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ή ...
«αριστερών τάσεων» ΜΚΟ: η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε σήμερα στο Νταβός ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν τον θεσμό του οποίου ηγείται να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες, μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Όταν έχεις μια κρίση ή όταν δέχεσαι πολύ ισχυρά σήματα, όπως αυτά που δεχθήκαμε εμείς από τους ψηφοφόρους που λένε “όχι”, είναι αληθινά η στιγμή να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές που έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα πώς η ελίτ μπορεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις μεσαίες τάξεις.




Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε πως «οι οικονομολόγοι υπέστησαν μια ισχυρή ήττα, ιδιαίτερα αυτοί που έλεγαν πως δεν είναι δική τους δουλειά να σκεφτούν (για τις ανισότητες)».

Η ίδια πρόσθεσε πως το ίδιο συμβαίνει και στους κόλπους του ΔΝΤ, αλλά ο θεσμός του οποίου ηγείται «υποχρεώθηκε τώρα να λαμβάνει υπόψη του τη σημασία της ανισότητας και επίσης τη σημασία που έχει η μελέτη της ανισότητας και των απαντήσεων που μπορούν να δοθούν σ' αυτή».

Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, οι ανισότητες και κυρίως η απώλεια της στήριξης των μεσαίων τάξεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποτελούν ένα από τα κύρια θέματα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs