Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Δείτε 23 εικόνες


Ήταν κάποτε η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Ευρώπη, και μια σειρά από εντυπωσιακές...
καρτ ποστάλ που βγήκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα αποκαλύπτουν πώς ήταν η ζωή στους δρόμους της λίγο πριν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.




Εντυπωσιακές εικόνες της αρχαίας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης ήρθαν στο φώς, δείχνοντας πως ήταν η ωραία «επτάλοφος» τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι εικόνες λήφθηκαν την δεκαετία του 189ο και μέσω μια εφαρμογής που ονομάζεται Photocrom, προστέθηκε χρώμα δείχνοντας ακόμα πιο εντυπωσιακές, σύμφωνα με την Daily Mail.


Η Κωνσταντινούπολη, πριν οι Τούρκοι την μετονομάσουν σε Ιστανμπούλ (από το ελληνικό πάλι Εις την Πόλη) το 1930, ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ένα σημαντικό κέντρο του διεθνές εμπορίου.


Ο Γάλλος συγγραφέας, περιηγητής και τοπογράφος Pierre Gilles έγραψε για την πόλη, εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία, τον 16ο αιώνα: «Μόνο η Κωνσταντινούπολη φαίνεται να διεκδικεί ένα είδος αθανασίας και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ζει η ανθρωπότητα.»


Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε το 1299, κατέρρευσε το Νοέμβριο του 1922, όταν ο τελευταίος σουλτάνος, Μεχμέτ VI, εστάλη στην εξορία. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την αυτοκρατορία, με τις βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και την Ιερουσαλήμ.


Η νέα κυβέρνηση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση, συστάθηκε το 1920 στην Άγκυρα, η οποία έγινε και η νέα τουρκική πρωτεύουσα.

Έτσι τώρα, για πρώτη φορά, εικόνες στις οποίες έχει προστεθεί χρώμα, δείχνουν πως ήταν η Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Μπορείτε να πατήσετε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση:


















Ηλίας Σιατούνης

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs