Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Μαζικά «χαστούκια» στον Σόιμπλε, από Γιούνκερ, Γκάμπριελ και άλλους – Η «γροθιά» Ντράγκι


Ήταν αναμενόμενο. Δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα η τυραννία Σόιμπλε, στην Ελλάδα και...
γενικότερα στην ΕΕ, αφού μόνο κακό προκάλεσε η πολιτική που άσκησε και οι εμμονές του που ξεπέρασαν κάθε λογική.




Και το χειρότερο για τον Σόιμπλε -που ήδη άρχισε η αποδόμηση του- είναι ότι τα χτυπήματα που δέχεται είναι πρωτίστως από την ίδια του την χώρα, τη Γερμανία, και οσονούπω όπως δείχνουν τα πράγματα θα χάσει και την υποστήριξη της Μέρκελ που ίσως αναγκαστεί να τον καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο για να σώσει το δικό της τομάρι.

Ο νέος σοσιαλδημοκράτης ηγέτης του SPD υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία, Μάρτιν Σουλτς έχει αναφερθεί αρνητικότατα για τον Σόιμπλε και για τη Μέρκελ βέβαια, όπως έπραξε και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη.

«Δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, για τον οποίο το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «n-tv» σχολίασε ότι «βάζει πλάτη» στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


«Ο Σόιμπλε στραγγαλίζει την οικονομία»

Άλλος ένας συμπατριώτης του Σόιμπλε, ο Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen), απορρίπτει τις απαιτήσεις του υπουργού Οικονομικών προς την Ελλάδα. Υποστήριξε συγκεκριμένα στην «Die Welt» ότι «η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία».

Ακόμα, όμως, και o Γκι Φερχόφστατ, ασκεί κριτική για τη μέθοδο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ενώ θεωρεί επικίνδυνο πιθανό Grexit.

«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με την νοοτροπία του λογιστή»», είπε στην «Die Welt» ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Βέλγος πολιτικός απάντησε:

«Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη».


«Οι Έλληνες έκαναν πολλές μεταρρυθμίσεις»

Επικριτικός προς το Βερολίνο εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) σημείωσε:

«Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους. Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος».


Έρχεται το τελειωτικό χτύπημα στον Σόιμπλε από τον Μάριο Ντράγκι

Και ενώ οι επιθέσεις κατά του Σόιμπλε κλιμακώνονται από τον πολιτικό κόσμο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης, ο Μάριο Ντράγκι επεξεργάζεται σχέδιο για την άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση που θα δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης!

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί γροθιά στο στομάχι του Σόιμπλε που μάχεται με νύχια και δόντια για να καθυστερήσει την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση γνωρίζοντας ότι σ΄αυτή την περίπτωση ναυαγούν τελείως τα σχέδια του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs