Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Liberation: Το σισύφειο χρέος της Ελλάδας


Η συνεδρίαση του eurogroup εκτός από τους την ελληνική πλευρά απασχολεί τα ...
μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία για ακόμα μια φορά βάζουν στο επίκεντρο των αναλύσεών τους, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τα λάθη, τις παραλήψεις και κυρίως σχολιάζουν την στάση των εταίρων της Ελλάδα στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους




Ένα από αυτά τα κείμενα δημοσιεύεται στη Liberation η οποία με έναν εμβληματικό τίτλο εξηγεί μέσα από πέντε λέξεις την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την οικονομία της Ελλάδας. «Ελλάδα, το σισύφειο χρέος της» γράφει ο τίτλος και ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες παρουσιάζει ορισμένα από τα όσα πρόκειται να ζητήματα που πρόκειται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι υπουργοί του Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσουν τη Δευτέρα την συνέχιση στης ενίσχυσης [στην Ελλάδα]. Αλλά οι απαιτήσεις τους για πολλοστή φορά αναβιώνουν την ένταση με την Αθήνα, ενώ το σενάριο αποπληρωμής του χρέους αποδεικνύεται μη ρεαλιστικό.


Τα ερωτηματα παραμένουν

Η Ελλάδα, είναι τα «φώτα της αγάπης» της ζώνης του ευρώ: έχουμε χάσει τον λογαριασμό με όλα όσα έχουν συμβεί, υπάρχουν πάρα πολλοί χαρακτήρες [στη διαπραγμάτευση] προδοσίες και πάθη που συνεχώς επαναλαμβάνονται, αλλά καταφέρνουν να κρατήσουν τον ελληνικό λαό, την Ένωση και τις αγορές. Από το 2010 υπάρχουν τα ίδια: Θα χρεοκοπήσει η χώρα; Θα γίνει ένα Grexit στο τέλος της άνοιξης; Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος; Είναι η λιτότητα το μόνο μέλλον των Ελλήνων; Μετά από επτά χρόνια, η ευρωζώνη είναι βυθισμένη σ’ αυτή την κρίση, η οποία δεν έχει τέλος, και το πολιτικός κόστος για την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα είναι όλο και πιο μεγάλο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του ο ανταποκριτής της Liberation.

«Τη Δευτέρα, το eurogroup συνεδριάζει για να αποφασίσει αν η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πριν από την εκταμίευση μιας νέας δόσης δανείου ύψους 86 δισ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015. Οι πιστωτές πιέζουν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (η τέταρτη μεταρρύθμιση από το 2010), με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προς το παρόν, να αρνείται. Από εκεί ξεκινούν οι νέες εντάσεις και ο κίνδυνος ενός «Grexit’», εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ενώ η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία έχουν πραγματοποιήσει τα σχέδια βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η Ελλάδα, που βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα της. Και οι εταίροι της, διαβεβαιώνουν πως η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μετά τον Ιούλιο του 2018.

Αλλά ακόμα κι αν [η Ελλάδα] καταφέρει να χρηματοδοτηθεί κανονικά, δεν θα έχει ξεμπλέξει από το ζήτημα του δημόσιου χρέους: το 180% του ΑΕΠ, τα τρία τέταρτα του οποίου είναι στην Ευρωζώνη (μέσω διμερών δανείων των κρατών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και το ΔΝΤ. Το ποσό δανεισμού από τους Ευρωπαίους φτάνει τα 320 δισεκατομμύρια.

Και παρά το γεγονός πως οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2023 – με τα δάνεια από την Ευρωζώνη να έχουν διάρκεια 30 ετών μέχρι το 2023 και τα δάνεια από την ευρωζώνη έχουν διάρκεια των τριάντα ετών ( μέχρι το 2042-2048), ανάγκασε την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να υποστηρίξει» αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει με αναφορά στις αγορές:

«Η ζώνη του ευρώ άργησε να καταλάβει πως τα «κοκτέιλ» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας - και οι περικοπές - που απαιτούνται για να «ταιριάξει» ο τρόπος ζωής της χώρας με του πόρους που έχει - δεν λειτουργούν στην Ελλάδα.

Σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ευρωζώνη υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονταν για την επιτυχία του: Ένα «παχύσαρκο» και αποτυχημένο κράτος, ενδημική διαφθορά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και οικονομικές δομές αντάξιες μιας χώρας που προέρχεται από τον κομμουνισμό.

Έτσι, η απαιτούμενες βαθμιούμενες σκληρές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται σωστά, έχουμε βάναυσες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό και υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων της ύφεσης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα να χάσει το 27% του ΑΕΠ της από το 2010.


Οι Βρυξέλλες επιμένουν 

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι σε ετοιμότητα και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά το 2017 και το 2018. […] Ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου είπε πως «ο ελληνικός λαός θα δει φως στο τέλος του τούνελ».

Αλλά πώς; Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται μόνο από αυτόν, ο οποίος θα φέρει μείωση του χρέους, η οποία θα προκαλέσει μια «ενάρετο [οικονομικό] κύκλο», εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ζει λιτά.

Μια άλλη λύση θα ήταν να αναδιαρθρώσει το χρέος, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους) που απαιτούνται από την Ελλάδα» καταλήγει στο κείμενό του σχολιάζοντας πως η αναδιάρθρωση είναι ένα ρίσκο που θα έπρεπε να πάρει η Ευρωζώνη, ακόμα κι αν άλλες χώρες ζητήσουν να ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωσή τους.
Επιμέλεια: Ειρήνη Χριστοδουλάκη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs