Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Φεύγει από το Πρώτο Νεκροταφείο η «Κοιμωμένη» του Χαλεπά


Το ιστορικό γλυπτό απομακρύνεται από το μνήμα της Σοφίας Αφεντάκη, όπου βρίσκεται από το ...
1878.




Το πασίγνωστο γλυπτό «Κοιμωμένη» που φιλοτέχνησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς και βρίσκεται στον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα στη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης, στο 'Αλσος Στρατού, στην περιοχή Γουδή.

Το θρυλικό επιτύμβιο άγαλμα του Χαλεπά χρειάζεται άμεση συντήρηση κι αυτός είναι ο λόγος της μεταφοράς του, σύμφωνα και με την επιθυμία ων κληρονόμων του καλλιτέχνη. Στη θέση του πρωτότυπου έργου θα τοποθετηθεί ένα αντίγραφο υψηλών προδιαγραφών.

Η Σοφία Αφεντάκη ήταν η 18χρονη κόρη Αθηναίου, η οποία πέθανε από μαρασμό μετά από ερωτική απογοήτευση, λίγο προτού αυτοκτονήσει ο αγαπημένος της.

Η «Κοιμωμένη» ήταν το έργο που έκανε γνωστό τον γλύπτη, βάζοντάς τον στο βάθρο των κορυφαίων καλλιτεχνών της Ελλάδας. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ξεκίνησε το έργο «Κοιμωμένη» για τον τάφος της Σοφίας Αφεντάκη το 1877, ενώ λίγο αργότερα έπαθε νευρικό κλονισμό, χωρίς κανέναν προφανή λόγο και άρχισε να καταστρέφει τα έργα του, ενώ είχε κάνει και απόπειρες αυτοκτονίας.

Μετά από ταλαιπωρία νοσηλείας στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας και ουσιαστικό εγκλεισμό στο πατρικό του στην Τήνο, από τη μητέρα του, απαγορεύτηκε στον γλύπτη να ασχοληθεί με την τέχνη του, στην οποία αποδόθηκε η άσχημη κατάσταση της υγείας του.

Έπειτα από το θάνατο της μητέρας του, το 1916, ζούσε βοσκώντας πρόβατα και φέροντας το στίγμα του τρελού.

Το 1928 κατάφερε να ολοκληρώσει την έκθεσή του στην Αθήνα, μετά από επιμονή της ανιψιάς του. Έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια αργότερα το 1938.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs