Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΣΒΗΝΕΙ Η ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ»: ΗΠΑ και Ρωσία του «κλείνουν» την πόρτα


Το κορυφαίο πρόβλημα που απασχολεί την Τουρκία, είναι το Κουρδικό, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της τον 21ο και τους...
επόμενους αιώνες.




Η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι μεγάλοι του κόσμου, είχαν αναγνωρίσει ενός είδους ασυλία στην Τουρκία εδώ και περίπου εκατό χρόνια, με βάση την οποία το τουρκικό κράτος και οι κυβερνώντες είχαν το ακαταδίωκτο να βασανίζουν, να σκοτώνουν και να γενοκτονούν τους λαούς της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας!

Το τελευταίο διάστημα, ΗΠΑ και Ρωσία, με την πολιτική που ακολουθούν στη Συρία και την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, οδηγούν τα πράγματα σε ένα τέτοιο σημείο, που κατά τα φαινόμενα θα τεθεί τέλος στην ασυλία που αναφέρθηκε πιο πάνω.


Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι Κούρδοι της Συρίας, που αποτελούν πνευματικά παιδιά του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αποκτώντας το δικό τους αυτόνομο κράτος, θα συμπαρασύρουν και την Τουρκία και θα την υποχρεώσουν να παραχωρήσει και στους «δικούς» της Κούρδους τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα, δηλαδή αυτόνομο κράτος ή καντόνια, στα όρια της τουρκικής επικράτειας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρεώσει την Τουρκία να αλλάξει, να απεκδυθεί τον μανδύα του γενοκτόνου και να γίνει ένα πολυεθνικό ομοσπονδιακό κράτος, όπως απαιτούν οι αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην Ανατολία και τη Μεσοποταμία.

Ακολουθεί άρθρο του Ακίφ Μπακί, στην εφημερίδα Χουριέτ, που σκιαγραφεί τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και το Κουρδικό και στην ουσία προδιαγράφει τις εξελίξεις, οι οποίες θα κινηθούν στην κατεύθυνση όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.


Ακίφ Μπακί, εφημερίδα Χουριέτ

Φαρμάκι στάζει το στόμα του εκπροσώπου τύπου του Πενταγώνου. Μπήκαν στην Ιεράπολη για να κάνουν επίδειξη ισχύος σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι η πόλη δεν έχει απελευθερωθεί ακόμη. Από ποιον πιστεύετε ότι την απελευθέρωσαν και σε ποιον πιστεύετε ότι κάνουν επίδειξη ισχύος; Σκοπός τους είναι να αποθαρρύνουν όσους θέλουν να επιτεθούν αλλού, εκτός από το ISIS. Ποιος πιστεύετε ότι θέλει να επιτεθεί αλλού;

«Καθήκον των Αμερικανών στρατιωτών στην Ιεράπολη είναι να καθησυχάσουν και να αποτρέψουν συγκρούσεις». Ποιον να καθησυχάσουν και ποιον να αποτρέψουν; Δεν χωνεύεται αυτό.

Αυτά τα δηλητηριώδη βέλη έχουν έναν αποδέκτη, την Άγκυρα. «Η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην Ιεράπολη, είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχουν πια εκεί, στοιχεία του ISIS». Δηλαδή η πόλη καθάρισε από τους εχθρούς.

Και ποιος ισχυρίζεται ότι δεν απελευθερώθηκε η πόλη; Η Άγκυρα. Δηλαδή είναι εκεί για να κάνουν επίδειξη ισχύος στις ΤΕΔ. Ποιος σκέφτεται να επιτεθεί και αλλού πέρα από τον ISIS; Η Άγκυρα. Άρα προσπαθούν να εκφοβίζουν την Άγκυρα.

Αφού οι τρομοκράτες που θέλει η Άγκυρα να διώξει από την Ιεράπολη είναι το PYD… καθησυχάζουν το PYD και προσπαθούν να αποτρέψουν την Άγκυρα.


Απαγορεύεται να πληγεί άλλος στόχος εκτός του ISIS

Το Πεντάγωνο λέει λοιπόν: «Όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να επικεντρωθούν στον πόλεμο εναντίον του ISIS. Από τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν το κέντρο της Ιεράπολης, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν απομείνει στοιχεία της ISIS στην πόλη». Δηλαδή εννοούν ότι «εδώ δεν έχει τρομοκράτες, να πάτε αλλού να τους κυνηγήσετε». Αφού πήραν την αλ Μπαπ, ο επόμενος στόχος της «Ασπίδας του Ευφράτη» ήταν η Ιεράπολη.

Η τουρκική κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα επιτρέψει την παρουσία του PYD στα Δυτικά του Ευφράτη. Η Ιεράπολη είναι στα δυτικά του Ευφράτη και είναι υπό τον έλεγχο του PYD. Αυτό ήταν απαράδεκτο για την Άγκυρα. Αλλά οι πιέσεις την Άγκυρας στη Ρωσία και στις ΗΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα. Δεν άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία.

Παρόλες τις επίμονες πιέσεις μας, δεν δέχτηκαν να θεωρήσουν το PYD τρομοκρατική οργάνωση. Και βρεθήκαμε στη θέση να προτιμούν το PYD αντί για την Τουρκία

Προσπαθήσαμε ακόμη και να στρέψουμε τον έναν εναντίον του άλλου, αλλά δεν τα καταφέραμε. Προσεγγίσαμε τους Ρώσους για να έχουμε ισορροπίες με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό για να έχουμε αποτέλεσμα. Παρόλο που χρησιμοποιήσαμε το όπλο του να προσεγγίσουμε τον έναν, για να στραφεί εναντίον του άλλου, τελικά δεν καταφέραμε να φέρουμε κανέναν από τους δύο με το μέρος μας.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε έκκληση και στους δύο και είπε «κάντε την επιλογή σας, αποφασίστε, ή με εμάς ή με την τρομοκρατική οργάνωση». Και πάλι δεν τα καταφέραμε, δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε. Τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενώθηκαν εναντίον μας και έχουν το PYD υπό διπλή προστασία, και μείναμε εμείς ξέμπαρκοι.

Εμείς έχουμε πάει εκεί για να εξασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα του Άσαντ; Το PYD έγινε η εναλλακτική του ISIS και ο Άσαντ η εναλλακτική του PYD. Ο μόνος εχθρός που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι το ISIS. Το θέτουν ως εξής: «Αν φύγει το PYD, θα έρθει ο Άσαντ, και αν φύγει ο Άσαντ θα έρθει το ISIS». Όσο πιέζουμε το PYD, εκείνο βρίσκει καταφύγιο στον Άσαντ.

Και η Ρωσία με τις ΗΠΑ παίρνουν στάση εναντίον μας, για να μην πειράξει κανένας το PYD.

Για να αποκτήσει ασυλία η οργάνωση, υψώνουν τη σημαία στου Άσαντ στο μέτωπο της ασπίδας του Ευφράτη.

Εν τω μεταξύ, ενώ στο μέτωπο έχουν παραταχθεί εναντίον των δυνάμεών μας η Ρωσία και ο Άσαντ και αποτελούν ανάχωμα για εμάς, στο κέντρο της Ιεράπολης φυλάνε σκοπιά οι στρατιώτες των ΗΠΑ. Δήθεν παραδίνεται στον Άσαντ ο έλεγχος της πόλης, αλλά στο παρασκήνιο η εξουσία εξακολουθεί και μένει στο PYD. Αυτοί τα βρίσκουν μεταξύ τους και το μόνο που μένει σε εμάς είναι να λέμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.


Χάνουμε και την επιλογή του Άσαντ

Δεν λειτούργησε η πολιτική που ακολουθήσαμε με την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το μόνο που λέγαμε ήταν «μην παίρνετε το PYD στο πλευρό σας, πάρτε εμάς». Το αποτέλεσμα: Μπορεί να μη μας ξέγραψαν, αλλά δεν μας υπολόγισαν και πήραν και το PYD στο πλευρό τους.

Μάλιστα, η στρατηγική μας χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας. Τώρα είναι αυτοί ανέστρεψαν τη δική μας πολιτική και άρχισαν να λένε σε μας: «Ή είστε μαζί με το ISIS ή μαζί μας. Δηλαδή ή είστε με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους συμπολεμιστές τους το PYD και τον Άσαντ, ή με το ISIS».

Θα μας πιέσουν να δεχτούμε το PYD δείχνοντας ως απειλή το ISIS και τον Άσαντ δείχνοντας ως απειλή το PYD. Και όσο πιέζουμε εμείς για εκκαθάριση, βάζουν τον Άσαντ να φυλάει τα εδάφη του PYD, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει τον έλεγχο και να διευρύνει την εξουσία του.

Και αναρωτιέται κανείς, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε αυτή την εξέλιξη, όταν χαράσσαμε τις πολιτικές που ακολουθήσαμε στη Συρία;
Μετάφραση, σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: pontos-news.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs