Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Απεργία 16, 17, 18 Μαΐου: Παραλύει η χώρα – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, ΗΣΑΠ


Ατέλειωτη ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι εργαζόμενοι ...
του ΟΑΣΑ ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας από τις 16 έως τις 18 Μαΐου.




Αναλυτικότερα, στις 16 Μαΐου τα λεωφορεία δεν θα εκτελούν δρομολόγια από τις 11.00 έως τις 16.00, στις 17 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας και στις 18 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

«Η ελπίδα που μας πούλησαν μετατράπηκε σε συνεχόμενες συμφωνίες με τους εταίρους, μνημόνια βαφτισμένα με ασφυκτικά μέτρα και διαδοχικές επιθέσεις στους εργαζομένους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.


Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τις προθέσεις τους για την απεργία.

Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της προσεχούς Τετάρτης, 17 Μαΐου, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον Τύπο.

Όλοι οι δημοσιογράφοι, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα απεργήσουν από τις 06:00 της Τρίτης, 16 Μαΐου έως τις 06:00 της Τετάρτης, 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διασωματειακού, οι δημοσιογράφοι αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα και στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που πλήττουν κατάφωρα το σύνολο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στον χώρο του Τύπου, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και δριμεία φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι διεκδικούν σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ, ως αυτοδιοικούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η συντονιστική επιτροπή των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον Τύπο καλεί για περιφρούρηση της απεργίας και για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Μαΐου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία τόσο οι ναυτικοί, όσο και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ προκήρυξε 48άωρη απεργία 16 και 17 Μαϊου.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από την πλευρά της προκήρυξε πανελλαδική απεργία νοσοκομειακών γιατρών για την ίδια ημέρα, συμμετέχοντας έτσι με τη σειρά της στην απεργιακή κινητοποίηση.

Επίσης στην απεργία έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν και διάφοροι επιστημονικοί φορείς που πρόκειται να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Μένει να οριστεί και ποια θα είναι η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι η απεργία πραγματοποιείται ενόψει της ψήφισης των μέτρων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές προς το χειρότερο στις ομαδικές απολύσεις.

Στην απεργία της 17ης Μαΐου που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται κατά του «συμπληρωματικού μνημονίου που συνεχίζει την κατεδάφιση της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια».

Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την ΟΙΥΕ φέρνει και νέα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα: καταργείται το Υπουργικό βέτο που υπήρχε στις ομαδικές απολύσεις με σκοπό να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν μαζικά εργαζόμενους ελεύθερα και χωρίς καμία προέγκριση, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα εξετάζει εκ των υστέρων μόνο την τυπική νομιμότητα και όχι τις κοινωνικές συνέπειες οι ΣΣΕ δεν επανέρχονται, ούτε η κήρυξή τους ως υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες η Μεσολάβηση και η Διαιτησία (ΟΜΕΔ) θα μπουν ξανά στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα θα συρρικνωθεί.

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει οι ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs