Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Πότε θα μου έρθει περίοδος: είμαι 12 και δεν έχω αδιαθετήσει


Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλημέρα. Είμαι 12 χρονών και δεν μου έχει έρθει ακόμα περίοδος. Νιώθω...
πολύ άβολα όταν μιλάνε οι φίλες μου για αυτό το θέμα και εγώ. 





Αφού δεν το έχω ζήσει δεν ξέρω τι να πω. Πόνους στην κοιλιά δεν έχω. Έχω αναπτύξει στήθος εδώ κι ένα περίπου χρόνο. Δεν έχω πολλά υγρά. Μήπως μπορείτε να υπολογίσετε πότε θα μου έρθει κι μένα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εφηβεία είναι μία περίοδος στη ζωή κυρίως κάθε γυναίκας που φέρνει πολλές και συχνά απρόβλεπτες για αυτήν αλλαγές στο σώμα και στη διάθεση/συμπεριφορά της. Για τις γυναίκες η έναρξη της περιόδου (εμμηναρχή) είναι μία από τις πιο δύσκολες αλλαγές που καλούνται να κατανοήσουν και να συνηθίσουν.

Οι αλλαγές τόσο πριν αλλά και μετά την περίοδο οφείλονται κυρίως σε διακυμάνσεις των ορμονών της γυναίκας και πολλές φορές μέχρι να ισορροπήσουν αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα. Η πρώτη περίοδος μπορεί να εμφανιστεί κατά μέσο όρο από την ηλικία των 9 ετών έως την ηλικία των 15 ετών, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απόλυτο. Σε 2 από τις 3 κοπέλες η περίοδος τους θα ρυθμιστεί τελικά και θα είναι περιοδική μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 2 ετών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ή περίοδος της γυναίκας μπορεί να γίνεται πιο «βαριά», δηλαδή με πιο πολύ αίμα και να διαρκεί πιο πολλές ημέρες.

Είναι πολύ συχνό ειδικά σε νέες κοπέλες να μην είναι τελείως σταθερός ο κύκλος τους ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα ή νωρίτερα από ότι θα περίμεναν κανονικά. Πολλές φορές η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο και στις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνονται: η πολύ έντονη άσκηση, το stress (πχ σε περίοδο εξετάσεων), διατροφικές διαταραχές (σημαντική απώλεια ή πρόσληψη βάρους), αλλά και κάποιες παθολογικές καταστάσεις (πχ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες ορμονικές διαταραχές).

Το πιθανότερο λοιπόν από αυτά που μας περιγράφεις είναι ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να ανησυχείς, όμως όλα αυτά που σε απασχολούν μπορείς να τα συζητήσεις καταρχήν με τους γονείς σου –κυρίως την μητέρα σου – και να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο ή ακόμα και τον παιδίατρό σου, ο οποίος μπορεί να σε κατευθύνει κατάλληλα. Υπάρχουν επίσης και ειδικοί παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας που εφόσον το κρίνουν ο παιδίατρός σου ή γυναικολόγος που θα συμβουλευτείτε, μπορούν να σας συστήσουν να απευθυνθείτε σε αυτούς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs