Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Τα 8 λεπτά της φρίκης στο Λονδίνο -Η φονική διαδρομή των τρομοκρατών


Μέσα σε 8 λεπτά, οι τρεις τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Λονδίνο πρόλαβαν να σκοτώσουν επτά ανθρώπους και να τραυματίσουν...
άλλους 48, πριν πέσουν οι ίδιοι νεκροί από τα αστυνομικά πυρά.




Οι ένστολοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και κατάφεραν μέσα σε 8 λεπτά, από την πρώτη κλήση που έγινε στην αστυνομία για το συμβάν, να σκοτώσουν τους μακελάρηδες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ομως, στο μανιασμένο πέρασμά τους οι δράστες είχαν προλάβει ήδη να σκορπίσουν τον θάνατο και τον πανικό, αρχικά οδηγώντας το βαν τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια μαχαιρώνοντας όποιον βρήκαν στο διάβα τους, όταν εγκατέλειψαν το όχημα. 

Αυτή είναι η τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από το «χτύπημα» στο Ουέστμινστερ, έξω από το κοινοβούλιο- όταν ο δράστης «θέρισε» πεζούς με το όχημά του και σκότωσε με μαχαίρι αστυνομικό- αλλά και τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, στις 22 Μαΐου, σε συναυλιακό χώρο, έπειτα από εμφάνιση της Αριάνα Γκράντε.

Το χρονικό της νέας επίθεσης στο Λονδίνο, όπως το κατέγραψε ο Guardian (ώρες Βρετανίας):


22:07- Κλήθηκε ασθενοφόρο για περιστατικό στη Γέφυρα του Λονδίνου.

22:08- Η αστυνομία έλαβε αναφορές για βαν που χτυπά πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Προκύπτουν μαρτυρίες για ένα βαν που πέφτει με ταχύτητα στο πλήθος και για αρκετά κορμιά στον δρόμο.

Το βαν συνεχίζει στην λεωφόρο Μπόροου, όπου πέφτει έξω από παμπ και οι δράστες το εγκαταλείπουν. Μάρτυρες αναφέρουν ότι βλέπουν τους δράστες να μαχαιρώνουν ανθρώπους στην Μπόροου Μάρκετ. Οι μαρτυρίες τους είναι τρομακτικές.

22:14 Τα πρώτα ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο

22:16 Ενοπλοι αστυνομικοί φτάνουν εκεί και πυροβολούν τους τρεις δράστες, έξω από την παμπ Wheatsheaf.


Αγνωστη η ταυτότητα των δραστών

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ η διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίνα Ντικ, δήλωσε ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη. Πρόσθεσε ότι όπως όλα δείχνουν οι δράστες ήταν τρεις, αν και σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν διαφεύγουν συνεργοί τους.


Εφοδοι και συλλήψεις

Το πρωί της Κυριακής έγινε έφοδος της αστυνομίας σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο προάστιο Μπάρκινγκ του νότιου Λονδίνου. Η επιχείρηση έχει σχέση με το μακελειό, σύμφωνα με το Sky News. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνελήφθησαν 5 άτομα, ενώ η Telegraph αναφέρει ότι ο ένας προσπάθησε να διαφύγει και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν. Εως τώρα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία έκανε έφοδο και στην περιοχή Μπίλερικεϊ, στην κομητεία του Εσεξ, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Express, δεν αποκλείεται η επιχείρηση αυτή να σχετίζεται με τη χθεσινή επίθεση.


Μέι: Εχουμε δείξει υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό

Σε δηλώσεις της το πρωί της Κυριακής, η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 8 Ιουνίου, παρά τις εκκλήσεις να μετατεθούν. Ομως, σημείωσε ότι η Βρετανία έχει δείξει μεγάλη ανοχή στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

«Βλέπουμε ένα νέο στιλ επιθέσεων. Οι τρομοκράτες αντιγράφουν ο ένας τον άλλον. Δεν κάνουν επίθεση μόνο έπειτα από πολύμηνο σχεδιασμό, ούτε ως μοναχικοί λύκοι, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και χρησιμοποιώντας τα πιο βάναυσα μέσα. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν με τέσσερις σημαντικούς τρόπους», τόνισε η Μέι.

«Αν και αυτές οι επιθέσεις δεν συνδέονται, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός ενώνει τους δράστες. Είναι μία ιδεολογία που ισχυρίζεται ότι οι αξίες μας δεν είναι συμβατές με το ισλάμ. Η ήττα της είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δεν θα ηττηθεί με μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση και με στρατιωτική δράση. Θα γίνει μόνο αν πειστούν οι άνθρωποι ότι οι αξίες μας είναι καλύτερες», ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι οι τρομοκράτες να βρίσκουν «καταφύγιο» στο ίντερνετ για να οργανώνουν επιθέσεις και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία διεθνής προσπάθεια για να υπάρχει έλεγχος στον κυβερνοχώρο.

«Τρίτον, ''ναι'' στη στρατιωτική δράση σε Ιράκ και Συρία κατά του ISIS, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση εντός των συνόρων. Υπάρχει υπερβολικά μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας. Αυτό θα περιλαμβάνει κάποιες αμήχανες και δύσκολες συζητήσεις», παραδέχθηκε και κατέληξε: «Τέταρτον, πρέπει να αναθεωρήσουμε την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας», σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα αλλάξει η νομοθεσία ώστε να γίνουν μεγαλύτερες οι ποινές.


Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των όσων έζησαν από κοντά την τρομοκρατική επίθεση αποκαλύπτουν την πραγματική φρίκη του «χτυπήματος».

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς οι τρεις τρομοκράτες μαχαίρωναν με μανία όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ενώ αρκετοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν, πετώντας τους καρέκλες και μπουκάλια, αλλά εκείνοι συνέχισαν το φονικό έργο τους.

Στις μαρτυρίες τους, οι σοκαρισμένοι πολίτες περιγράφουν πώς έβλεπαν παντού τους αίματα και πεσμένα κορμιά στον δρόμο και άκουγαν ανθρώπους να ουρλιάζουν ενώ έτρεχαν για να σωθούν.


«Τους πέταξε στον αέρα»

Ο Μαρκ περιέγραψε στο BBC τη στιγμή που είδε το βαν να πέφτει σε μία ομάδα ανθρώπων, πάνω στη γέφυρα.

«Πέταξε ένα άτομο στον αέρα, περίπου στα 6 μέτρα. Στο οπτικό μου πεδίο ήταν περίπου 5-6 άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος. Φαίνονταν είτε νεκροί, είτε ετοιμοθάνατοι», είπε.


«Είδα γυναίκα με κομμένο λαιμό»

Ο Αλεξ Σέλουμ είπε στο Fairfax Media ότι ήταν σε παμπ, κάτω από τη Γέφυρα του Λονδίνου, όταν μπήκε μία γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό.

«Μία τραυματισμένη γυναίκα μπήκε στην παμπ και ζήτησε βοήθεια. Οπως φαινόταν της είχαν κόψει τον λαιμό. Αριστερά μου είδα κάποιον άλλον, που του έκαναν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη».

Στην ίδια παμπ ήταν και ο Τζεφ Γουίτσεϊ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους πως η γυναίκα, περίπου 20 ετών, μπήκε παραπατώντας, με τη βοήθεια των φίλων της και ήταν σοβαρά τραυματισμένη. «Ηταν ένα πολύ βαθύ τραύμα. Υπήρχε αίμα παντού. Το αίμα πεταγόταν. Ηταν απαίσιο».


«Μαχαίρωσαν γυναίκα 10-15 φορές»

Ο Τζέραρντ Βόουλς ήταν σε παμπ στο Μπόροου και παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League. Είδε τρεις άνδρες να μαχαιρώνουν μία γυναίκα 10-15 φορές.

«Φώναζε ''βοηθήστε με'' αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Θέλω να μάθω αν είναι ζωντανό αυτό το κορίτσι. Για 1,5 ώρα περπατάω κλαίγοντας. Δεν ξέρω τι να κάνω», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πετούσε καρέκλες, ποτήρια και μπουκάλια στους δράστες, σε μία προσπάθεια να τους σταματήσει.

«Συνέχισαν να με πλησιάζουν για να με μαχαιρώσουν... τους μαχαίρωναν όλους. Σατανικοί άνθρωποι», πρόσθεσε.


«Κλωτσούσαν, έριχναν μπουνιές, μαχαίρωναν»

Στο Μπόροου Μάρκετ, οι δράστες με τα μαχαίρια στο χέρι, έχοντας εγκαταλείψει νωρίτερα το βαν, άρχισαν να επιτίθενται σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

«Αρχισαν να κλωτσάνε τους ανθρώπους, να τους ρίχνουν μπουνιές, έβγαλαν μαχαίρια. Ηταν μανιασμένοι», είπε ένας άνδρας στο BBC. «Μία γυναίκα τους κοίταξε και άρχισαν να την μαχαιρώνουν. Σε όλη τη γέφυρα υπήρχαν άνθρωποι που αιμορραγούσαν. Ανθρωποι που προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον αλλον», πρόσθεσε.


«Τους φωνάζαμε να σταματήσουν»

Ενας σεφ, περιέγραψε τη στιγμή που είδε δύο άνδρες με μεγάλα μαχαίρια να μπαίνουν στο εστιατόριο.

«Μαχαίρωναν τους ανθρώπους. Αστυνομικοί έφευγαν τρέχοντας. Ο άνδρας με το μαχαίρι σκότωνε δύο ανθρώπους. Του φωνάζαμε ''σταμάτα'' και ο κόσμος του πετούσε καρέκλες».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs