Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Καλαμαράκι ή σουπιές; Τι να παραγγείλετε;


Νόστιμα, θρεπτικά και άκρως… καλοκαιρινά τα δυο αυτά θαλασσινά συνοδεύουν ιδανικά...
το ούζο, τη μπύρα και το τσιπουράκι μας.




Υπάρχει τελικά "δίλημμα" στην επιλογή μεταξύ τους και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα;


Το καλαμάρι

Είναι μια από τις θρεπτικότερες τροφές αφού προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Το λίπος του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, τα καλαμάρια είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κυρίως σε σελήνιο, φολικό οξύ και βιταμίνες Α και Ε. Τα καταναλώνουμε συνήθως τηγανιτά, είτε ολόκληρα είτε σε ροδέλες για αυτό είναι και παχυντικά αν τα καταναλώσουμε χωρίς μέτρο. Αν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε έτσι είναι προτιμότερο να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο αντί για οποιοδήποτε σπορέλαιο.


Οι σουπιές

Ανήκουν στην κατηγορία των μαλακίων και είναι "πρώτα ξαδέρφια" με τα καλαμάρια. Είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, φώσφορο και νάτριο. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το μελάνι που περιέχουν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα φαγητά, όπως για παράδειγμα να βράσουμε μακαρόνια στο ζουμί τους για να πάρουν θαλασσινή γεύση. Οι σουπιές σε αντίθεση με τα καλαμαράκια γίνονται συνήθως μαγειρευτές, έτσι δίνουν λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό και πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά αν τις συνοδέψουμε με λαχανικά όπως συνηθίζεται. Επίσης οι σουπιές δίνουν λιγότερη χοληστερίνη από τα καλαμάρια και είναι προτιμότερες (αν και όχι ιδανική επιλογή) για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Η καλύτερη επιλογή είναι να τις μαγειρέψουμε με σπανάκι. Γίνεται έτσι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες A, C, Ε, Β2, Β6 και Β12, νιασίνη καθώς και πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, φολικού οξέως και καλίου και συμβάλει στη ρύθμιση της πίεσης. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στοιχεία. Άλλοι υγιεινοί τρόποι να απολαύσουμε τις σουπιές είναι γεμιστές με ρύζι, κρασάτες, στην κατσαρόλα με πιλάφι, στη σχάρα ή βραστές.




Φρέσκα ή κατεψυγμένα

Τα φρέσκα καλαμάρια όπως και οι σουπιές είναι πιο σκληρά από τα κατεψυγμένα, αφού η διαδικασία της ψύξης σιτεύει και μαλακώνει το κρέας τους. Αν τα μαλάκια καταψυχθούν με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες σε σωστές συνθήκες φτάνουν φρεσκότατα στο πιάτο μας και πλούσια σε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι στη χώρα προέλευσής τους αφού τα κατεψυγμένα –κυρίως- καλαμάρια αλιεύονται από χώρες όπως Αμερική, Ινδίες, Κίνα, Νότα Αφρική κ.λπ. στα οποία πιθανόν υπάρχουν ίχνη από υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο και διάφορες τοξίνες επάνω από τα επιτρεπτά όρια. Από τα εισαγόμενα κατεψυγμένα ψαρικά νοστιμότερα θεωρούνται αυτά που προέρχονται από την Κίνα ενώ τα φθηνότερα είναι της Ινδίας. 


Τι γίνεται με τη χοληστερόλη;

Πραγματικά τόσο τα καλαμάρια όσο και οι σουπιές είναι πλούσια σε χοληστερίνη. Αν έχουμε υψηλές τιμές μπορούμε να τα καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα αλλά με μέτρο. Υπολογίζουμε πως για να μην ξεπεράσουμε τα 300 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης που είναι το όριο της καθημερινής λήψης θα πρέπει να καταναλώνουμε το πολύ 150 γραμμάρια θαλασσινών (περίπου μισή μερίδα). 


Καλαμάρια ή σουπιές; Ποιο κερδίζει;

Η σουπιά όταν είναι μαγειρεμένη και όχι τηγανιτή υπερέχει διατροφικά ενώ έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο και τα δύο αυτά μεζεδάκια έχουν θέση στο τραπέζι μας αρκεί να τα απολαμβάνουμε με μέτρο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs