Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Η γειτονιά σας επηρεάζει το πότε… θα κάνετε παιδί!


Περισσότερο χρόνο χρειάζονται για να κάνουν παιδί τα ζευγάρια που μένουν σε θορυβώδεις γειτονιές...
, δείχνει μια νέα μελέτη από τη Δανία στην οποία συμμετείχαν 65.000 γυναίκες.




Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η φασαρία φαίνεται πως φέρνει σημαντική καθυστέρηση στην εγκυμοσύνη, παρατείνοντας τη σύλληψη κατά 6 έως και 12 μήνες.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας στοιχεία για γυναίκες που προσπάθησαν να κάνουν παιδί μεταξύ 1996 και 2002 σε συνδυασμό με στοιχεία για τον θόρυβο από την κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές όπου διέμεναν.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ποσοστό 80% των γυναικών που προσπαθούν εντατικά να κάνουν παιδί συνήθως τα καταφέρνουν σε διάστημα 6 μηνών το πολύ. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ που αυξάνονταν τα επίπεδα θορύβου στη γειτονιά μιας γυναίκας, αυξάνονταν κατά 5-8% οι πιθανότητες να καθυστερήσει η σύλληψη, με την εγκυμοσύνη να επιτυγχάνεται το νωρίτερο σε έξι μήνες ή και αργότερα, σύμφωνα με το New Scientist και τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environment International.

Η σχέση θορύβου και εγκυμοσύνης φάνηκε να είναι ισχυρή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα των ζευγαριών ή τα επίπεδα ρύπανσης της περιοχής. Ωστόσο, ο θόρυβος δεν φάνηκε να παίζει ρόλο (από στατιστικής πλευράς) για τα ζευγάρια που χρειάστηκαν πάνω από 12 μήνες προσπάθειας για να κάνουν παιδί, κάτι που υποδεικνύει ότι στην περίπτωσή τους μάλλον υπεισήλθαν άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τη γονιμότητα.

Παραμένει άγνωστο εάν τα επίπεδα θορύβου επηρεάζουν περισσότερο τη γονιμότητα της γυναίκας ή το άντρα. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι οι διαταραχές του ύπνου (λόγω του θορύβου του περιβάλλοντος ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας) συνδέονται με τη μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες και τη χειρότερη ποιότητα σπέρματος στους άντρες, οπότε είναι πιθανό η αρνητική επίδραση να είναι παρόμοια στα δύο φύλα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs