Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ο σοβαρός κίνδυνος από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης


Υπολογίζεται ότι 40-60% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ευρώπη και ...
στις ΗΠΑ παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη για τη μείωση της πιθανότητας εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.




Αυτή η εφ' όρου ζωής θεραπεία θεωρείται αναγκαία για όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, προκειμένου να αποφύγουν ένα επόμενο επεισόδιο.

Νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσε τον κίνδυνο που εγκυμονεί η συγκεκριμένη συνήθεια για όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον Δρ Πίτερ Ρόθγουελ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 ασθενείς (οι μισοί άνω των 75 ετών). Οι περισσότεροι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ λίγοι έπαιρναν κλοπιδογρέλη, λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια δέκα ετών, 314 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας γαστρορραγίας. Στους ασθενείς κάτω των 65 ετών που έκαναν καθημερινή χρήση ασπιρίνης, το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ήταν 1,5%. Αλλά στα άτομα 75-84 ετών το ποσοστό αιμορραγίας ήταν 3,5% περίπου και στους ασθενείς άνω των 85 ετών ήταν 5%.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω θεραπείας με ασπιρίνη είναι εξίσου μεγάλος με ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αν ταυτόχρονα ο ασθενής δεν παίρνει αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 70-90% τη γαστρεντερική αιμορραγία σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ασπιρίνης ή άλλων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Όμως, μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παίρνουν αντι-αιμορραγικά φάρμακα.

«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η μακρόχρονη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να συνδέεται με κάποιους μικρούς κινδύνους, η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας χωρίς αυτά τα φάρμακα είναι υψηλός στις μεγάλες ηλικίες και οι συνέπειες σημαντικές. Με άλλα λόγια, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τους ηλικιωμένους αντισταθμίζουν τους κινδύνους», σχολιάζει ο Δρ Ρόθγουελ.

Και συμπληρώνει ότι, «οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν μόνοι τους να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, αλλά να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για να τους συνταγογραφήσει παράλληλα και κάποιον αναστολέα αντλίας πρωτονίων».
Πηγή: onmed.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs